Is dít Europa?Of toch dit?

Op vakantie Verre vliegreizen zijn zwaar vervuilend. Dichterbij is meer moois te zien dan je denkt. Welk van onderstaande bestemmingen is volgens u in Europa? Tekst
1a
1a

Wie langs rijstvelden wil fietsen moet naar Azië. Alleen Kaapstad heeft de Tafelberg. En de Grand Canyon is uniek.

Zulk moois vind je dichter bij huis niet. En voor de kosten hoef je het niet te laten: de wereld overvliegen is als je slim boekt goed betaalbaar. Lang niet iedereen staat bij het boeken van een droomreis stil bij de CO2-uitstoot die hij of zij veroorzaakt. Maar vergeten we soms niet om goed om ons heen te kijken? Ver vliegen voor een exotisch plaatje is niet altijd nodig.

Mariken Stolk van de onafhankelijke stichting Milieu Centraal, die informatie biedt over klimaat, energie en milieu, zegt dat het kiezen voor een korte in plaats van voor een lange vlucht al flinke winst oplevert voor het klimaat. Maar het is nog vele malen beter om met de trein of tourbus te reizen, zegt ze. Een vliegreis is twee tot vier keer belastender voor het milieu dan dezelfde reis per auto. En als je het vergelijkt met een treinreis is een vlucht zelfs zeven tot elf keer vervuilender.

Op de site van Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van een vakantie berekenen. Laten we zeggen dat je van plan bent een rondreis te maken door Brazilië. Drie weken bepakt en bezakt van hostel naar hostel. Volgens de impactmeter stoot je hiermee 3.450 kg CO2 uit, waarvan het merendeel, 82 procent, voor rekening van de vlucht komt. Ter vergelijking: de uitstoot van een gemiddeld gezin (gas en energie) op jaarbasis is 4.160 kg CO2.

Ter plekke bewust omgaan met voedsel en letten op hoe je je vakantie invult (activiteiten, vervoer, accommodatie) kan helpen vervuiling tegen te gaan. Toch maakt dit soort ‘klimaatcompensatie’ weinig verschil als je de vlucht er al hebt opzitten. Maak je bijvoorbeeld in plaats van een rondreis door Brazilië een rondreis door Marokko, dan scheelt dat al gauw 1.800 kg CO2 -uitstoot. Daar kun je meer dan vijftig jaar een led-lamp van laten branden.

Leuke optie, maar misschien staat Rio de Janeiro al jaren op je verlanglijst. Dan ben je in Marokko aan het verkeerde adres. Landen zijn niet altijd inwisselbaar, geeft Stolk toe. „We zeggen absoluut niet dat mensen geen verre reizen meer mogen maken, maar we willen laten zien dat op vakantie in en rond Europa net zo leuk kan zijn.”

Zien we überhaupt het verschil tussen een bestemming tienduizenden kilometers hiervandaan en een bestemming in Europa? U kunt het testen. We hebben verschillende plekken geselecteerd. Welke foto’s zijn in Europa genomen?