Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Dat was even schrikken, toen in de inbox een mail verscheen met het onderwerp: picture-plagiaat. Een lezer had ons betrapt. Of we wisten dat de cartoon van de tekenaar van de maand, Tjeerd Royaards – waarop een golf met plastic het Europese vasteland overspoelt (2/6) – een opvallende gelijkenis vertoont met de illustratie op de cover van het boek: Mindfulness, in de maalstroom van je leven. „Jatwerk@NRC? :-)”, schreef hij.

We konden de lezer geruststellen. Hij had de cover van zijn boek eerder al tegen kunnen komen op een mok of trui, of op internet: met twee ogen erop is de golf bijvoorbeeld opeens Koekiemonster. Royaards plagieerde namelijk niet de cover van Mindfulness, hij refereerde aan de wereldberoemde houtsnede ‘De grote golf van Kanagawa’ (1830) van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai.

Er spoelde meer plastic-post aan. Luc Klasen heeft het bijvoorbeeld niet zo op fanatieke plasticmijders (Iedereen kan thuis iets aan de plastic soep doen, 29/5). In een korte column schetst hij hoe in de supermarkt een jonge man voor hem in de rij courgettes, komkommers, pruimen en tomaten los op de lopende band stort. „‘Waren de zakjes op?’, vroeg ik. ‘Nee, plastic.’” De kassamedewerker deelde zijn irritatie.

Ook Renée Veenstra (15) koos voor de prozavorm, maar hij beschimpt juist het gemak waarmee de moderne consument plastic zakjes op straat gooit. En als er dan op 3 juni „een griend strandt met 8 kilo plastic in zijn maag”, dan is dat „superzielig, maar echt niet jouw schuld. Wat kan één onschuldig zakje nou voor kwaad?”

Zijn brief geeft onbedoeld ook inzicht in hoe jongens van vijftien tegenwoordig koekjes eten: want als ‘we’ „onze koekjes uit het plastic pakje halen” is het volgens hem „verschrikkelijk ver naar de afvalbak. Wellicht een hele 70 meter.” Jongens van vijftien eten hun koekjes op straat.

, chef Opinie