‘Geen stamppot hoor, dat is niet feestelijk. En het is niet mijn specialiteit’

‘Een student – ik werk op een hogeschool – gaf mij de tip om rauwe loempia’s te maken met doorzichtige rijstvellen”, zegt Saskia Siwoeh (48). „Er moet surimi, avocado, peterselie en komkommer in. Dat ga ik voor de lunch proberen. En anders eet ik koolhydraatarme boterhammen.”

Bent u een gezond mens?

„Ik hoop het wel!”

Ik bedoel, leeft u gezond?

„Ik ga vaak met de trap, ik werk in een vrij hoog gebouw. Maar gezond eten is soms lastig. Ik organiseer open avonden en diploma-uitreikingen, dan heb ik weinig tijd. Dan eet ik snel een patatje in de kantine. Ik kies wel zelf de maaltijden van de catering, Laatst een Hollandse stamppot en een Indisch menu; ik ben Javaans.”

Kookt u vaak Indisch?

„Als vrienden of familieleden langskomen maak ik een rijsttafel, met Javaanse kip uit de oven en gado gado. Geen stamppot, nee. Dat is niet feestelijk. En het is niet mijn specialiteit. Mijn vriend is Nederlander, dus hij maakt de stamppotten.”

Wat gaan jullie vanavond eten?

„Kip met prei en basmatirijst. De kip ligt thuis al klaar in een marinade.”

Waarom ligt er dan nog meer kip in uw mandje?

„Dat is voor de hond. Hij moet lijnen omdat hij artrose heeft. Ik koop ook luxe hondenvoer met kalkoen en rijst. Als je geen kinderen hebt, moet je de hond verwennen.”