Buitenlandse financiering Oostenrijk sluit moskeeën en wil imams uitwijzen

De rechts-conservatieve regering in Oostenrijk wil zeven moskeeën sluiten en overweegt tientallen imams het land uit zetten. Dit plan is gebaseerd op een wet uit 2015 die buitenlandse financiering van religieuze groepen verbiedt en van moslim-organisaties „een fundamenteel positieve houding” tegenover de Oostenrijkse staat en samenleving eist.

Deze wet was opgesteld door Sebastian Kurz, toen minister van Buitenlandse Zaken met Integratie in zijn portefeuille, nu kanselier. „Voor parallelle organisaties van de politieke islam en radicaliserende tendenzen is geen plaats in ons land”, zei Kurz vrijdag.

De maatregel kan een zestigtal imams treffen van de ATIB, een Turkse stichting. Een woordvoerder van ATIB gaf aan dat de organisatie wordt betaald door Diyanet, het ‘Presidium voor Godsdienstzaken’ van de Turkse overheid.

Ook zes moskeeën die worden bestuurd door een Arabische moslimgroep en een Weense moskee die wordt beïnvloed door de Grijze Wolven, een extreem-rechtse Turkse organisatie, moeten dicht.

„Dit is nog maar het begin”, zei vice-kanselier Heinz-Christian Strache, leider van de extreem-rechtse FPÖ, die vorig jaar een coalitie sloot met de conservatieve ÖVP van Kurz. (Reuters)

Rechts populisme p22-23