Zweden

Oezbeek die aanslag pleegde in Stockholm en 5 mensen doodde krijgt levenslange celstraf

De Oezbeek die in maart 2017 een terroristische aanslag pleegde in Stockholm is donderdag tot een levenslange celstraf veroordeeld. Rakhmat Akilov (40) reed met een gestolen vrachtwagen in op een menigte en schepte hierbij meerdere voetgangers. Vijf mensen kwamen om, onder wie een kind. Veertien anderen raakten gewond. De rechtbank achtte hem schuldig aan een terroristisch misdrijf, vijf moorden en 119 pogingen tot moord. De rechtbank noemde de Oezbeek „meedogenloos”. Ook heeft hij „onuitputtelijk leed” veroorzaakt. Akilov moet ruim 100 slachtoffers een schadevergoeding betalen. Hij brengt de eerste 25 jaar in een Zweedse cel door. Hierna wordt hij gedeporteerd naar zijn thuisland Oezbekistan. (AP, Reuters)