Drie doden en honderden Palestijnse gewonden bij protesten Gaza

Sinds 30 maart hebben Israëlische militairen zeker 120 Palestijnen gedood bij protesten.

Een gewonde Palestijnse demonstrant wordt afgevoerd.
Een gewonde Palestijnse demonstrant wordt afgevoerd. Foto Said Khatib / AFP

Bij protesten van Palestijnse demonstranten langs de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn vrijdag drie mensen om het leven gekomen door Israëlisch geweervuur. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ook raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

Onder de doden was een kind van vijftien jaar. Het Israëlische leger zei actie te nemen om een protest van circa tienduizend Palestijnen uiteen te drijven. Demonstranten gooiden stenen naar Israëlische militairen en staken autobanden in brand. Onder de gewonden was een fotograaf van persbureau AFP.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Approximately 10,000 Palestinian rioters are currently gathered in 5 locations along the Gaza Strip security fence

‘Mars van de Terugkeer’

Sinds 30 maart hebben Israëlische troepen zeker 120 Palestijnen gedood bij protesten waarin laatstgenoemden het recht eisten om terug te keren naar land dat zij of hun voorouders verloren bij de oorlog van 1948, toen de staat Israël werd gesticht en veel Palestijnen werden verdreven van hun grond. Ook zijn duizenden betogers gewond geraakt. Aan Israëlische zijde vielen geen doden.

Lees ook: Gaza: 60 doden en 2.700 gewonden voor een heel klein beetje lucht

De Palestijnen stellen dat Israël vreedzame betogers vermoord heeft. Ook Europese en Arabische landen hadden kritiek op het “buitenproportionele” Israëlische geweld. Volgens Israël worden de demonstranten aangestuurd door terreurbeweging Hamas, dat de scepter zwaait over de Gazastrook. Zij worden daarbij gesteund door de Verenigde Staten, die ook Hamas als boosdoener ziet in het weer opgelaaide conflict.

Sinds de protesten hebben terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op Israëlische doelen. Dit beantwoordde Israël met een vergeldingsaanval.