VS zetten 1.600 illegalen vast in gevangenissen

De opvangcentra zitten vol vanwege het strenge immigratiebeleid van president Trump.

Een demonstratie tegen het immigratiebeleid van president Trump in Nashville, Tennessee.
Een demonstratie tegen het immigratiebeleid van president Trump in Nashville, Tennessee. Foto Drew Angerer/AFP

De Amerikaanse autoriteiten sturen ongeveer 1.600 opgepakte illegale immigranten naar federale gevangenissen omdat de opvangcentra vol zitten. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van overheidsfunctionarissen. Het is voor het eerst dat dit op zo’n grote schaal gebeurt.

De opvangcentra zitten zo vol vanwege het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump. Iedereen die illegaal de grens probeert over te steken wordt opgepakt, vastgezet en aangeklaagd. In april van dit jaar ging het om ongeveer 51.000 mensen, in dezelfde maand een jaar eerder waren dat er 16.000.

Kritiek op maatregel

Volgens een woordvoerder van de immigratiedienst worden de immigranten tijdelijk overgebracht naar vijf gevangenissen, waar ze moeten wachten tot de rechtbank uitspraak heeft gedaan over hun verblijfstatus. De meeste van hen komen terecht in de gevangenis in Victorville, Californië. Daar wordt ruimte gemaakt voor duizend immigranten. Veel immigranten vragen geen asiel aan in de Verenigde Staten, zij werken zonder geldige verblijfsdocumenten.

Vakbondsleiders van gevangenissen in de staten Californië, Texas en Washington zeggen dat er te weinig tijd is om zo veel extra gedetineerden op te nemen. Het leidt tot chaos. Asieladvocaten leveren harde kritiek op de maatregel. Ali Noorani van het Nationale Immigratieforum zegt tegen Reuters:

“Onze federale gevangenissen zijn bedoeld om de gevaarlijkste criminelen op te sluiten. Die moeten niet gebruikt worden voor immigranten.”