Voorstel Blok

VN-Veiligheidsraad stelt sancties in tegen mensenhandelaren in Libië

Mensenhandelaren en -smokkelaars in Libië komen op een internationale zwarte lijst. Donderdagavond heeft de VN-Veiligheidsraad ingestemd met een Nederlands voorstel over het instellen van sancties tegen zes bendeleiders. Hun banktegoeden worden bevroren en ze mogen Libië niet meer uit. Het voorstel werd ingediend door de Nederlandse minister Stef Blok (VVD). De sancties moeten hun verdienmodel kapotmaken. Libië ligt op de ‘route’ van veel Afrikaanse vluchtelingen en migranten, die vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee willen oversteken. Ze worden daartoe door criminelen op bootjes gezet. Ook komen migranten in Libië in de mensenhandel terecht, bleek uit een CNN-reportage in november 2017; daarin was te zien hoe migranten op markten worden verkocht. (NRC)