Verkiezingswinnaars VVD en GroenLinks vaak samen

Collegevorming Lokale politici zeggen elkaar te vinden in hun ideeën over duurzaamheid.

VVD, GroenLinks en...
VVD, GroenLinks en...

De VVD komt als lokale bestuurspartij steeds dichter bij het CDA. Nu driehonderd van de 335 gemeenten klaar zijn met hun colleges, blijkt – uit onderzoek van NRC – dat de partij van premier Mark Rutte in elk geval in 186 gemeentebesturen komt. Slagen de onderhandelingen op andere plekken ook, dan doet de VVD straks in net iets meer dan tweehonderd gemeenten mee. In 2014 was dat nog in 157 gemeenten.

Het CDA is lokaal nog steeds sterker. Die partij lijkt uit te komen op bestuursdeelname in 218 gemeenten.

Ook de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, GroenLinks, bestuurt vaak mee. Vóór de verkiezingen had Jesse Klaver gezegd dat zijn partij zou meedoen in honderd gemeenten en zoals het er nu naar uitziet, lukt dat zijn partij bijna. GroenLinks zit in elk geval in het college van 83 gemeenten en onderhandelt nog mee in tien andere gemeenten.

Wat daarnaast opvalt: GroenLinks werkt heel vaak samen met de VVD. Van de 83 colleges met GroenLinks zijn er 54 waarin ook de VVD meedoet. Tegen NRC zeggen lokale politici van GroenLinks en de VVD dat ze elkaar vinden in ideeën over duurzaamheid, al zijn die van de VVD meer gericht op het geld dat je ermee kunt verdienen. Herman van Rooijen, GroenLinks-fractievoorzitter in Bronckhorst: „We bleken op veel punten hetzelfde te denken, bijvoorbeeld over vergroening van energie.”

In 37 van de 54 gemeenten waarin GroenLinks en VVD met elkaar samenwerken, is de portefeuille duurzaamheid voor de wethouder van GroenLinks.

Duurzaamheid is ook in gemeenten zonder een bestuursrol voor GroenLinks een veelvoorkomend thema. In een op de vier akkoorden komt het voor in de titel.

Duurzame ambities spreken ook uit de portefeuilles die de nieuw benoemde wethouders meekrijgen. Van de 1.036 nieuwe wethouders van wie de portefeuille al bekend is, hebben er 216 specifiek ‘duurzaamheid’ in hun pakket. Van 106 nieuwe wethouders is het zelfs het voornaamste onderdeel van hun portefeuille.

Collegevorming pagina 10-11