‘Tientallen doden door bombardementen in Idlib’

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn zestig mensen omgekomen in de provincie die als bolwerk geldt voor de rebellen.

In Zardana, in de Syrische provincie Idlib, bergen Witte Helmen de lichamen van slachtoffers na een luchtaanval.
In Zardana, in de Syrische provincie Idlib, bergen Witte Helmen de lichamen van slachtoffers na een luchtaanval. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Bij luchtaanvallen in de Syrische provincie Idlib zijn in de nacht van donderdag op vrijag zeker 44 doden gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een non-gouvernementele organisatie die vanuit het Verenigd Koninkrijk de burgeroorlog in Syrië monitort.

In de nacht van donderdag op vrijdag zouden “gevechtsvliegtuigen, waarschijnlijk Russische”, het dorp Zardana hebben gebombardeerd. De directeur van het Observatorium zegt tegen persbureau Reuters dat het dodental mogelijk nog oploopt. Het SOHR staat in contact met een lokaal netwerk van activisten die informatie doorgeven over bombardementen en gevechten in Syrië.

Bij de luchtaanvallen vielen ook zestig gewonden. Er wordt nog gezocht naar overlevenden onder het puin. Tegenover persbureau AP laten de Witte Helmen, die medische hulp verlenen bij bombardementen, weten dat er tachtig gewonden zijn.

In een reactie op het nieuws van het SOHR verklaart het Russische ministerie van Defensie dat het geen luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Idlib.

Geweld in deëscalatiezone

Idlib ligt in het noordwesten van Syrië. Dat gebied geldt als het grootste bewoonde gebied dat nog in handen is van rebellengroeperingen. In de afgelopen jaren zijn ook tienduizenden strijders en burgers naar Idlib gevlucht, vanuit gebieden die door de Syrische regeringstroepen zijn terugveroverd. Idlib ligt in de zogeheten deëscalatiezone, waarover Turkije, Rusland, Iran en een aantal Syrische rebellengroepen vorig jaar een akkoord bereikten.

In oktober begon het Syrische leger een offensief om de controle over Idlib terug te krijgen. Sinds begin dit jaar is het geweld in de provincie geëscaleerd.