Streng migratiebeleid

Verenigde Staten zetten 1.600 illegalen vast in gevangenissen vanwege volle opvangcentra

De Amerikaanse autoriteiten sturen circa 1.600 opgepakte illegale immigranten naar federale gevangenissen vanwege volle opvangcentra. Het is voor het eerst dat dit op zo’n grote schaal gebeurt. De opvangcentra zitten zo vol vanwege Trumps strenge immigratiebeleid. Iedereen die illegaal de grens wil oversteken wordt opgepakt, vastgezet en aangeklaagd. In april van dit jaar ging het om circa 51.000 mensen, in april 2017 waren dat er 16.000.

Volgens een woordvoerder van de immigratiedienst worden de immigranten tijdelijk overgebracht naar vijf gevangenissen waar ze moeten wachten tot de rechtbank uitspraak heeft gedaan over hun verblijfstatus. Dit geldt ook voor mensen die asiel willen aanvragen. In Victorville, California komt plaats voor duizend immigranten.

Vakbondleiders van gevangenissen in California, Texas en Washington zeggen dat er te weinig tijd is zoveel extra gedetineerden op te nemen. Het leidt tot chaos. Asieladvocaten leveren harde kritiek op de maatregel. Ali Noorani van het Nationale Immigratie Forum: „Onze federale gevangenissen zijn bedoeld om de gevaarlijkste criminelen op te sluiten. Die moeten niet gebruikt worden voor immigranten.” (Reuters)