sancties

Telecombedrijf ZTE tekent akkoord met Verenigde Staten

Het Chinese telecombedrijf ZTE kan zijn werkzaamheden voorlopig voortzetten, na een akkoord met Amerikaanse toezichthouders. Deel van de afspraak is dat ZTE zijn directie binnen dertig dagen vervangt en zijn deuren opent voor Amerikaanse inspectiediensten. Ook moet het bedrijf een boete van 1 miljard dollar (ruim 800 miljoen euro) betalen. In ruil daarvoor mag ZTE weer Amerikaanse onderdelen inkopen voor de telefoons die het maakt.

In april van dit jaar kondigde de Amerikaanse overheid aan dat ZTE zeven jaar lang geen Amerikaanse technologie meer mocht kopen. De reden daarvoor was dat het concern die techniek illegaal had doorverkocht aan Iran en Noord-Korea. Voor ZTE, dat onder meer besturingssysteem Android gebruikt, was dat besluit funest. Zonder Amerikaanse onderdelen kan het bedrijf in principe niet voortbestaan. (NRC)