Onrust in Jordanië

Nieuwe premier doet betogers concessie

De net benoemde nieuwe Jordaanse premier Omar al-Razzaz heeft donderdag aangekondigd dat hij een plan voor belastinghervorming dat tot grote onrust in het land leidde zal intrekken. Razzaz kondigde aan dat hij besprekingen zal gaan voeren over „een nieuw belastingstelsel dat de rechten van de burger minder vertrapt”.

Telkens weer gingen duizenden Jordaniërs de afgelopen week 's avonds de straat op om te protesteren tegen de hervormingen, die voor veel mensen een hogere belasting zouden betekenen. Ook voorzagen de plannen in een vermindering van de subsidies op onder meer brood. Het waren de grootste demonstraties in jaren in Jordanië.

Onder druk van de protesten in de hoofdstad Amman en andere steden in het land bood premier Hani Mulki zijn ontslag aan. Daarop stelde koning Abdullah de econoom Razzaz aan als Mulki’s vervanger. Het is nog niet duidelijk of hiermee de protesten ten einde zijn.

De hervormingen maakten deel uit van een plan dat was overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor financiële steun. IMF-woordvoerder Gerry Rice zei dat het IMF overleg wenst met de nieuwe regering over de hervormingen en een mogelijke nieuwe lening van 70 miljoen dollar. Rice riep internationale hulpdonoren op Jordanië zoveel mogelijk te steunen. Het land kampt met een tekort op zijn begroting van zo’n 6,5 procent en met een hoge staatsschuld. De problemen zijn deels veroorzaakt door de opvang van 600.000 Syriërs die hun door oorlog geteisterde land zijn ontvlucht.