Het ADM-terrein is één groot creatief dorp

ADM Fotografiestudenten legden de broedplaats vast, waarvan ontruiming al jaren in de lucht hangt.

Een jaar lang reisden ze regelmatig vanuit Rotterdam naar het ADM-terrein in Amsterdam en legden daar met hun camera’s alles vast, zes tweedejaars studenten aan de Fotovakschool. Voor hun opleiding maakten ze een documentaireserie over de bewoners van deze scheepswerf in het Westelijk Havengebied, die ruim 20 jaar geleden werd gekraakt door een groep die hier nu deels nog steeds leeft: zo’n 125 kunstenaars en vrijdenkers, die het terrein in korte tijd omtoverden tot een echt kunstenaarsdorp, met huizen van gebruikte materialen, een compleet nieuw bos en het milieuvriendelijk verbouwen van voedsel.

Het ADM-terrein werd door de gemeente aangewezen als broedplaats, maar al jaren hangt ontruiming in de lucht. Studente Dieuwertje Bravenboer: „Het was een plek zoals ik nog nooit gezien of ervaren had. De mensen waren heel verschillend. Vooral het ontmoeten van de kinderen was echt fantastisch. Het hele terrein is hun speeltuin en we merkten dat zij genoten van de vrijheid. Iedereen daar leeft zijn eigen droom, met zijn eigen overtuigingen, principes en creativiteit, en creeërde een heel eigen en speciaal plekje voor zichzelf. Al deze eigen plekjes maken het tot een bijzonder creatief dorp.”

Lees ook: Laatste circus in vrijhaven ADM