Heel Holland duurzaam

Duurzame ambities Honderden colleges presenteerden de afgelopen weken een coalitieakkoord. Het eerste dat daaraan opvalt: duurzaamheid is hip.

Ootmarsum in Overijssel, onderdeel van de gemeente Dinkelland
Ootmarsum in Overijssel, onderdeel van de gemeente Dinkelland

In Cuijk gaan ze ‘Samen bouwen aan een duurzame toekomst’. Wijchen wil de komende vier jaar ‘Krachtiger, socialer, duurzamer en mooier’ worden. En Alphen aan de Rijn werkt aan een ‘Groene stad met lef’.

Honderden colleges presenteerden de afgelopen weken een coalitieakkoord. Het eerste dat daaraan opvalt: duurzaamheid is hip. Van de 238 collegeakkoorden die een titel meekregen, noemen er meer dan 60 ‘duurzaam’ of ‘groen’ expliciet. Van een ‘Groen en zelfstandig Oostzaan’ tot een ‘Duurzaam en solide Leusden’.

Zo’n ‘duurzaam akkoord’ komt er niet alleen in gemeenten waar GroenLinks in het college komt, maar ook op plekken waar die partij niet eens in de gemeenteraad zit. Bijvoorbeeld in het Limburgse Simpelveld, waar drie lokale partijen hun akkoord de titel ‘Schouder aan schouder voor een duurzame gemeente Simpelveld’ meegaven. VVD, CDA en D66 gaan ‘Samen bouwen aan een duurzaam Brielle’. En in het Gelderse Oldebroek gaan ChristenUnie, SGP en lokale partij OBA ‘Met elkaar voor een duurzaam Oldebroek’.

Lees ook: Lokaal lukt het wel, de VVD met GroenLinks

Alleen aan de titels van de collegeakkoorden is zo al te zien hoezeer duurzaamheid een thema is geworden in de lokale politiek. Neem Oldebroek, dat in het speciale hoofdstuk ‘Duurzaamheid’ de ambitie uitspreekt in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn en al in 2025 een klimaatneutrale organisatie. Een vergelijkbare ambitie hebben tal van andere gemeenten. Zoals het Overijsselse Dinkelland (coalitieakkoord: Dinkelland Duurzaam Doorontwikkelen), waar VVD en CDA uitspreken in 2050 energieneutraal te zijn en in 2030 afvalloos. Het nieuwe college van Lisse (CDA, D66 en Nieuw Lisse) schrijft in zijn inleiding: „Als bestuur vinden we duurzaamheid een way of life.” De gemeente wil in 2040 energieneutraal zijn. In Woerden, waar CDA, ChristenUnie-SGP, D66 en Lijst Van Der Does samenwerken, schrijft men zelfs trots al in 2030 energieneutraal te zijn en zo een „aanjaagfuntie” te hebben.

De duurzame ambities van de colleges zie je ook terug in de portefeuilles die de nieuw benoemde wethouders meekrijgen. Van de 1.036 nieuwe wethouders van wie de portefeuille al bekend is, hebben er 216 specifiek ‘duurzaamheid’ in hun pakket. Van 106 nieuwe wethouders is duurzaamheid zelfs het voornaamste onderdeel van hun portefeuille.