Guatemala

Gloedwolk van lava, stenen, as

©2018 DigitalGlobe, a Maxar company/Reuters

Deze satellietfoto toont het dorp San Miguel Los Lotes in Guatemala, voor en na de uitbarsting van de vulkaan Fuego. De vulkaan, 40 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Guatemala-Stad, barstte zondagnacht voor de eerste keer uit. Dinsdagavond lokale tijd gebeurde dat opnieuw, waarbij as en rook tot vijf kilometer de lucht in werden geworpen. De foto rechts werd de dag daarna gemaakt. Opnieuw gingen duizenden mensen op de vlucht. Het vulkanisch materiaal, heeft een temperatuur tot vierhonderd graden Celsius. De politie maakte donderdag tegenover persbureau Reuters melding van 100 doden. Een dag eerder werd gesproken van 75 doden en 200 vermisten.

De autoriteiten schortten donderdag het zoeken naar overlevenden in de omgeving van de vulkaan tijdelijk op wegens de gevaarlijke omstandigheden voor reddingswerkers, aldus een woordvoerder van de nationale rampenorganisatie Conred. Bij de eruptie van de Fuego werd een pyroclastische stroom of gloedwolk over de omgeving uitgestrooid. Die bestaat uit vaste of half vloeibare lava, gas, gesteenten en as. Het gaat om een van de verwoestendste effecten van een vulkaanuitbarsting.