G7-blog

Duitse minister: Tweet Trump ‘geen verrassing’

Dit weekend zien de leiders van de G7 elkaar in Canada. Mede door de spanningen tussen Trump en de rest van de industriële grootmachten is het de zeer vraag wat de landen gezamenlijk zullen bereiken. Volg de laatste ontwikkelingen in dit blog.

Einde van dit blog over de G7

De G7 in het Canadese La Malbaie. Foto EPA

Na een bewogen weekend beëindigen we dit blog over de G7-top in Canada. Er werden grappen gemaakt, iconische foto's genomen en even leek het erop dat de VS ook een gezamenlijke slotverklaring zouden steunen. Toch besloot president Trump, die eerder moest vertrekken vanwege zijn volgende afspraak met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, achteraf zijn steun in te trekken.

Lees de analyse over de G7-top van NRC-redacteur Michel Kerres: Trump maakt nu ook zijn westerse vriendenclub tot een boksring

Duitse minister van Buitenlandse Zaken: Trumps tweet 'Niet echt verrassend'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, is niet verbaasd dat de Amerikaanse president Trump zich een paar uur na het slotakkoord alweer terugtrok. In een reactie zei hij volgens persbureau Reuters: "Het is niet echt een verrassing, we zagen dit ook bij het klimaatakkoord of de Iran-deal."

Ook liet Maas zich kritisch uit over het Twittergebruik van de Amerikaanse president. "Met 280 twittertekens kun je in een paar seconden vertrouwen vernietigen". Volgens Maas duurt het veel langer om dat vertrouwen weer terug op te bouwen.

'Rusland heeft er niet voor gekozen uit de G7 te stappen'

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag tijdens een persconferentie in de Chinese kuststad Qingdao gezegd dat hij de leden van de G7 graag uitnodigt in Moskou. Ook zei Poetin dat Rusland er niet zelf voor heeft gekozen de G7 te verlaten. Dit is een reactie op de uitspraak van de Amerikaanse president Trump dat Rusland weer toegelaten zou moeten worden bij het forum voor industriële grootmachten.

Rusland werd in 2014 uit de G8 gezet nadat het de Krim geannexeerd had. De Franse president Emmanuel Macron herinnert zijn Twittervolgers eraan wat Rusland kan doen om weer lid te worden: "Rusland is een grote Europese macht. We moeten samenwerken. Maar we moeten standvastig zijn: de G7 zal worden uitgebreid als, en alleen als het Minsk-akkoord over Oekraïne worden nageleefd. De bal ligt bij Rusland." Daarmee doelde de president op een akkoord dat gesloten werd over het voortdurende conflict in Oost-Oekraïne.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron La Russie est une grande puissance européenne. Nous devons travailler ensemble. Mais il faut être cohérent : on élargira le G7 si et seulement si les accords de Minsk sur l'Ukraine sont respectés. La balle est dans le camp de la Russie.

Tijdens de G7 in 2015 werden de Minsk-akkoorden ook al besproken. Het ging toen over de sancties op Rusland, die pas worden opgeheven als Rusland zich aan de overeenkomst houdt.

Poetin sprak op een ander internationaal forum in het weekend van 9 en 10 juni: dat van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO). De top van deze club, die sinds 2001 bestaat, kwam afgelopen weekend samen in de Chinese stad Qingdao.

Tijdens de persconferentie zei Poetin ook dat de huidige G7 moest stoppen met hun "inventieve gebabbel" en beginnen met "concrete kwesties" en "echte samenwerking", zo meldt persbureau AFP. Ook zei de Russische president dat Verenigd-Koninkrijk "wederom" niet had kunnen bewijzen dat Rusland betrokken is bij de vergiftigingszaak van voormalig dubbelspion Sergej Skripal afgelopen maart in Salisbury. Tot slot zei hij dat de gecombineerde koopkracht van de acht SSO-landen groter is dan die van de G7.

Beeldpolitiek op Twitter na top G7

Na de top van de G7 zaterdagavond domineert de foto van het team van de Duitse bondskanselier Angela Merkel het beeld in de Europese media. De sterke 'Mutti Merkel' die het ongehoorzame jongetje Trump de les leest:

Al snel deden op Twitter de andere perspectieven de rondgang. Zo lijkt het op de foto van het persteam van Amerikaanse president Donald Trump juist alsof de wereldleiders aan zijn lippen hangen:

Twitter avatar PressSec Sarah Sanders .@POTUS meets with world leaders and negotiates on Trade, Iran, and National Security. #G72018 #BTS https://t.co/OobyyDswNP

Ook Franse president Emmanuel Macron en de kersverse Italiaanse premier Giuseppe Conte deelden foto's waarin zijzelf centraal staan:

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron #G7Charlevoix, deuxième jour : une nouvelle étape est franchie.
Après une longue journée de travail et de dialogue très direct, nous recherchons activement un accord ambitieux. https://t.co/tBy2ZUg2v8
Twitter avatar GiuseppeConteIT GiuseppeConte Seconda giornata qui al #G7 in Canada dove sto continuando a lavorare per rappresentare e difendere gli interessi degli italiani. Ecco un breve aggiornamento dal #G7Charlevoix: https://t.co/sGXpHhFPFt https://t.co/bPQACttkkU

Om het contrast weer te geven, legt een Duitse journalist op Twitter de Merkel-foto ook naast een foto van de G7-top uit het Obama-tijdperk:

2015 vs 2018 #G7 pic.twitter.com/mtygMg81XA

— Fabian Reinbold (@fabreinbold) June 9, 2018

'De G7 mag dan zijn mislukt, het beeld was zeer geslaagd.' Lees hier de beeldanalyse van NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel.

Trump trekt steun aan G7-verklaring in, schoffeert Trudeau

President Donald Trump heeft zijn steun aan de gezamenlijke slotverklaring van de G7-top in Canada alsnog ingetrokken. Dat heeft hij laten weten via Twitter. Ook gaf hij de gastheer van de top, de Canadese premier Justin Trudeau, een trap na.

"Ik heb onze Amerikaanse vertegenwoordigers opdracht gegeven de slotverklaring niet te steunen", aldus Trump tijdens een boze uithaal in een reeks tweets.

Based on Justin’s false statements at his news conference, and the fact that Canada is charging massive Tariffs to our U.S. farmers, workers and companies, I have instructed our U.S. Reps not to endorse the Communique as we look at Tariffs on automobiles flooding the U.S. Market!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018

Trump noemde Trudeau "heel oneerlijk en zwak" wegens kritiek van de Canadese premier op Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van de noorderbuur, een van de grootste handelspartners van de Verenigde Staten en de grootste buitenlandse leverancier van staal en aluminium.

Trudeau herhaalde aan het slot van de top kritiek op de heffingen die hij al een week uit: hij vindt het "beledigend" dat de regering-Trump zich bij invoerheffingen op staal en aluminium uit Canada beroept op nationale veiligheid. Canada is een trouwe bondgenoot van de VS.

Trump bekritiseerde Trudeau voor zijn uitspraken "nadat ik was vertrokken". De president verliet de top zaterdag uit eigen beweging vroegtijdig.

PM Justin Trudeau of Canada acted so meek and mild during our @G7 meetings only to give a news conference after I left saying that, “US Tariffs were kind of insulting” and he “will not be pushed around.” Very dishonest & weak. Our Tariffs are in response to his of 270% on dairy!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018

'De top van de G7 in Canada is zaterdag geëindigd in chaos'. Lees hier het verslag van de twist tussen Trudeau en Trump van NRC-medewerker Frank Kuin.

Op Twitter uitte ook de Franse president Emmanuel Macron zich kritisch over de importheffingen van de Verenigde Staten:

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron L'importation d'acier et d'aluminium ne représente pas une menace à la sécurité intérieure américaine ! Le fondement de la décision américaine suscite des doutes, y compris au sein du Congrès américain et dans l'administration des États-Unis.

"De invoer van staal en aluminium [uit EU, Canada en Mexico] vormt geen bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid! De grondslag waarop het Amerikaanse besluit is genomen wekt twijfels, ook in het Amerikaanse Congres en het Witte Huis", stelt Macron. Zondag zei een anonieme vertegenwoordiger van de Franse president tegen persbureau Reuters dat Europese landen de afspraken uit de slotverklaring onverminderd blijven steunen.

G7-landen komen toch tot gezamenlijke slotverklaring

Ondanks scherpe verschillen van mening over internationale handel tussen president Trump en zijn gesprekspartners hebben de landen van de G7 een gezamenlijke verklaring uitgegeven aan het einde van hun top in Canada, waarin ze het belang onderstrepen van een "op regels gebaseerd handelsstelsel".

Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zaterdag aangekondigd. President Trump heeft de verklaring ondertekend, evenals de andere leiders.

Wegens de confrontaties tussen Trump en leiders van de andere zes landen was het onduidelijk of de top zou leiden tot een gezamenlijke slotverklaring, zoals gebruikelijk is bij de club van rijke landen.

In het slotcommuniqué onderstrepen de leiders van de VS, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Japan het belang van "vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel" en de noodzaak om protectionisme te bestrijden.

"We streven naar de reductie van importheffingen, non-tarifaire barrières en subsidies", lieten ze in de verklaring weten.

Trudeau: deel G7-landen, EU en Wereldbank investeren in vrouwenrechten

Canada, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Wereldbank zijn tijdens de G7-top overeengekomen bijna 3,8 miljard Canadese dollar (2,5 miljard euro) te investeren in gelijke kansen en rechten voor meisjes en vrouwen. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zaterdag bekendgemaakt. Het geld is bestemd voor beter onderwijs, humanitaire steun en ontwikkelingshulp wereldwijd. Trudeau:

"Investeren in [onderwijs voor vrouwen en meisjes] is niet alleen juist, het is ook slim. We weten dat vrouwen en meisjes als ze daar de kans toe krijgen de drijvende kracht kunnen achter een beter leven van henzelf, hun families, hun gemeenschappen en daarmee de wereld."

In de komende drie jaar investeert de Europese Unie 72 miljoen euro, zo bleek zaterdag. Canada trekt 400 miljoen Canadese dollar extra uit (262 miljoen euro), bovenop de 180 miljoen die eerder al was toegezegd. Frankrijk had in februari al aangekondigd 200 miljoen euro uit te trekken voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes. Italië en de Verenigde Staten worden in de verklaring van de premier niet genoemd.

Overigens was een deel van het totaalbedrag eerder al toegezegd.

Een onderonsje van wereldleiders

Het onderonsje van Merkel, Trump en andere wereldleiders. Foto Jesco Denzel/Bundesregierung/Reuters

Donald Trump had buiten het officiële programma van de top zaterdag een onderonsje met onder anderen Theresa May (Verenigd Koninkrijk), Emmanuel Macron (Frankrijk), Angela Merkel (Duitsland) en Shinzo Abe (Japan), twitterde Merkels woordvoerder Steffen Seibert. De foto, met een compositie die niet had misstaan op een schilderij uit de renaissance, wordt zaterdag veel gedeeld. Zo ook door Duitsland-correspondent Juurd Eijsvoogel.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Wat een schitterend opera-beeld - zo te zien een duet van Merkel en Bolton (niet voor niets de enige met geheel rode das!), met een defensief zwijgende Trump. https://t.co/uqxtFuNcds

Zweiter Tag des #G7-Gipfels in Kanada: Beratungen am Rande der offiziellen Tagesordnung #G7Charlevoix pic.twitter.com/5GiGF6zTHr

— Steffen Seibert (@RegSprecher) June 9, 2018

Trump geeft zijn relatie met de wereldleiders een 10

De Amerikaanse regering zal alles doen dat nodig is om oneerlijke handel met het buitenland tegen te gaan. Dat zei president Trump tijdens een persconferentie voor zijn vertrek van de G7-top in Canada. Met een aantal van de aanwezige landen, waaronder het gastland, is hij verwikkeld in een politieke strijd over handel. Trump geeft zijn verstandhouding met de andere wereldleiders desondanks zelf "een tien".

"Angela, Emmanuel, Justin... Ik zou onze relatie een tien geven", zei Trump, verwijzend naar de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Canadese premier Trudeau. Dat er nu een conflict is over de handel met hun landen is volgens hem de schuld van de machthebbers die hem in de afgelopen vijftig jaar voorgingen. Trump zegde toe een einde te maken aan de ontstane situatie, die volgens hem boeren, werknemers en bedrijven jarenlang heeft geschaad.

Trump heeft tijdens de G7-top naar eigen zeggen gesproken over de opheffing van importheffingen, handelsbelemmeringen en subsidies. "Zo zou het ook moeten zijn." Zijn gesprekspartners moeten "terug naar de tekentafel" om daar eens naar te kijken, zei hij.

De Amerikaanse president herhaalde verder dat het goed zou zijn als ook Rusland bij die gesprekken aanwezig was. Volgens Trump is het doel "vrede in de wereld" en niet "spelletjes spelen". Rusland is niet langer welkom bij de gesprekken van de groep, die tot die tijd de G8 was, vanwege de annexatie van de Krim. Volgens Trump is dat te wijten aan oud-president Obama, die Rusland niet heeft tegengehouden. "Hij is degene die de Krim heeft laten lopen", aldus Trump:

"Obama kan zeggen wat hij wil, maar hij heeft Rusland toegestaan de Krim in te nemen. (...) Dat gezegd hebbende: het is een hele tijd geleden."

.@G7 Press Briefing in Charlevoix, Canada, prior to departing for Singapore! https://t.co/75y1SXuwuU

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 juni 2018

Banden

In zijn verklaring sprak de Amerikaanse president ook over een nieuw handelsakkoord met Canada en Mexico. Hij overweegt met beide landen losse overeenkomsten te sluiten. Ook heeft hij ervoor gepleit tot een sunset clause te komen, waarmee op een later moment verder onderhandeld kan worden. Canada is tegen een dergelijke clausule.

Ook haalde Trump volgens AP in zijn eerste solo-persconferentie in bijna een jaar opnieuw uit naar de Amerikaanse pers, die volgens hem "ongelofelijk oneerlijk" is.

Gelijkheid bij het ontbijt

Trump begon aan de tweede dag van de top met een discussie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen bij het ontbijt, aldus AP. Gastheer Trudeau zei het van groot belang te vinden dat gendergelijkheid alle ontmoetingen op de G7-top "doorkruist". Aan weerszijden van de Amerikaanse president zaten IMF-topvrouw Christine Lagarde en de Canadese luitenant-generaal Christine Whitecross.

Overigens was Trump te laat voor die eerste ontmoeting. Trudeau was desondanks vast begonnen, zonder de "achterblijvers", zoals hij ze noemde, die er nog niet waren.

Trump vertrekt vroegtijdig uit Canada. Hij reist af naar Singapore voor zijn overleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en toonde zich zaterdag optimistisch over de uitkomst.

Donald Trump met zijn stafchef John Kelly en veiligheidsadviseur John Bolton. Foto Leon Neal/Getty

Trump grapt met Trudeau

De Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau staken na een onderlinge ontmoeting de draak met alle spanningen die er zijn op de G7-top.

Trump zei op een gezamenlijke persconferentie breeduit lachend: "Ik waardeer het heel erg dat Justin net heeft ingestemd met het schrappen van alle heffingen en alle handelsbarrières tussen Canada en de Verenigde Staten, dus ik ben erg gelukkig."

Trudeau antwoordde met een zo mogelijk nog bredere lach: "Dus ik zou zeggen dat het erg goed gaat met NAFTA"

Trump doelde met zijn opmerking op de tegenmaatregelen die Canada heeft genomen na de staal- en aluminiumheffingen die hij heeft ingevoerd.

Maar ondanks alle grappen en grollen blijft Trump met zijn heffingen lijnrecht tegenover de andere leden van de G7 staan. Op de eerste dag van de bijeenkomst is er op dat gebied geen doorbraak bereikt, wel hebben de zeven leiders afgesproken de dialoog met elkaar te blijven voeren.

Macron hoopvol over aanpak handelsproblemen

De Franse president Emmanuel Macron ziet na zijn korte bilaterale ontmoeting met Donald Trump mogelijkheden om vooruitgang te boeken wat betreft de handelsproblemen die de Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben verdeeld, meldt Reuters.

Het onderonsje tussen Macron en Trump, die elkaar de afgelopen week op Twitter flink de maat namen, duurde zo'n tien minuten en ging behalve handel ook over de situatie rond Noord-Korea.

Foto: Ian Langsdon/EPA

Trump zei dat zijn relatie met Macron speciaal is, maar dat die bij handel soms op de proef gesteld wordt. Volgens Trump werkt Macron goed samen.

Dat is een hele andere toon dan de twee de afgelopen week op Twitter over elkaar aansloegen.

'Enige emotie' bij sessie over heffingen

De G7-leiders hebben de Amerikaanse president Donald Trump geconfronteerd met handelscijfers die afwijken van de data waarmee Trump betoogt dat de VS enorm in het nadeel is. De sessie over de heffingen die Trump heeft ingevoerd ging gepaard met 'enige emotie', maar verliep verder beschaafd en diplomatiek, zegt een anonieme official die de gesprekken volgt tegen persbureau Reuters. Hij voegde daaraan toe dat Trump geen duimbreed toegaf:

“De andere leiders presenteerden hun cijfers en Trump de zijne. Zoals verwacht boog hij niet. Dat is waarschijnlijk niet omdat hij het niet snapt, maar vanwege binnenlandse redenen."

Volgens een Franse vertegenwoordiger bij de G7-top heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een voorstel gedaan voor een manier om handelsconflicten tussen de Verenigde Staten en hun bondgenoten op te lossen. Het zou gaan om een "gezamenlijk beoordelings- en dialoogmechanisme". De andere leiders hebben daar enthousiast op gereageerd, zegt de Franse vertegenwoordiger tegen Reuters. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker gaf volgens hem aan er persoonlijk in te willen investeren.

Zo zitten de zes mannen en twee vrouwen erbij

De G7 is in tegenstelling tot de meeste andere internationale overlegorganen tamelijk overzichtelijk. Naast de zeven leiders van de aangesloten landen zit alleen voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad aan tafel in het prachtige Manoir Richelieu Hotel in het Canadese plaatsje La Malbaie. Met z'n achten heeft iedereen meer inbreng dan bij bijvoorbeeld een EU-top, om nog maar niet te spreken van de jaarvergadering van de Verenigde Naties.

Foto: Ludovic Marin/EPA

Van links naar rechts met de klok mee zijn te zien: Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad, de Britse premier Theresa May, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Amerikaanse president Donald Trump, de Canadese premier Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron, de Japanse premier Shinzo Abe en de kersverse Italiaanse premier Giuseppe Conte.

Tussen de werksessies door praten ze buiten gewoon verder, laat Emmanuel Macron op Twitter weten:

Quelques instants avant la deuxième séance de travail. #G7Charlevoix pic.twitter.com/pp2q1R8jUn

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 8 juni 2018

Canada benadrukt dat staalheffingen 'illegaal' zijn

Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zal Canada "niet van gedachten zal veranderen" over de heffingen die de VS het land vorige week oplegden. Ze noemde de sancties vrijdag, net zoals premier Justin Trudeau dat eerder deed, "illegaal".

Freeland heeft eerder op vrijdag gesproken met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. Ze spraken over de staalheffingen en NAFTA, het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada.

Trudeau reageerde vorige week woedend op het nieuws dat Trump buurland Canada niet ontziet van de importheffingen op staal en aluminium. Volgens de premier zijn de heffingen in strijd met NAFTA. Hij kondigde vergeldingsmaatregelen aan in de vorm van zogenoemde dollar for dollar-heffingen.

May, Merkel, Trump en Trudeau poseren tijdens de top. Foto Yves Herman/Reuters

G7-landen gaan samenwerken tegen verkiezingsbeïnvloeding

De leiders van de Verenigde Staten, Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk gaan samenwerken tegen "kwaadaardige beïnvloeding" van verkiezingen. Dit staat in een conceptversie van een gezamenlijke verklaring, meldt Reuters.

De landen hebben toegezegd zich in te spannen voor meer transparantie van de financiering van politieke partijen, vooral in verkiezingstijd. In de verklaring staat dat buitenlandse actoren niets te maken hebben met nationale verkiezingen.

"Buitenlandse groepen proberen onze democratische samenlevingen, instituties, electorale processen en veiligheid te ondermijnen."

De leiders lijken te verwijzen naar de aantijgingen aan het adres van Rusland. Dat land wordt aansprakelijk gesteld voor bemoeienis in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Merkel: geen verklaring zou teken van eerlijkheid zijn

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou het ontbreken van een gezamenlijke verklaring "een teken van eerlijkheid" zijn, meldt persbureau Reuters. Traditioneel gezien wordt de G7 afgesloten met een verklaring die door alle landen ondertekend wordt. Volgens Merkel is nog niet duidelijk of dat dit weekend ook gaat lukken.

Volgens de bondskanselier is er verder nog geen consensus bereikt over de voorwaarden waaronder Rusland zijn plek aan de onderhandelingstafel terug zou kunnen krijgen. Hiermee reageert ze op de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Amerikaanse president Donald Trump die eerder op de dag zeiden dat Rusland een plek bij de top verdient.

'Gezamenlijke verklaring na G7 onwaarschijnlijk'

Het is onwaarschijnlijk dat de G7-landen met een gezamenlijke verklaring komen aan het einde van de top. Dat hebben meerdere hooggeplaatste ambtenaren gezegd, meldt persbureau Reuters. Er zou een gebrek aan consensus bestaan tussen de deelnemende landen.

Als er geen gezamenlijke verklaring komt, zal Canada in plaats daarvan een samenvattend verslag uitbrengen. Emmanuel Macron dreigde eerder met een verklaring met slechts zes handtekeningen, waarmee hij de VS buitenspel zette.

De G7 sluit normaal gesproken af met een gezamenlijke verklaring van de deelnemende landen. Deze is vooral gericht op toekomstige economische ontwikkelingen.

Trump en Macron spreken elkaar "kort maar hartelijk"

De Franse president Emmanuel Macron en Donald Trump hebben elkaar vrijdag kort gesproken, meldt een Franse ambtenaar aan persbureau Reuters. Het gesprek van tien minuten zou over handel en de situatie in Noord-Korea zijn gegaan.

Macron heeft op Twitter een korte, geluidsloze video geplaatst van zijn gesprek met Trump. In het bijschrift stelt hij "de dialoog altijd levend te houden".

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Pursuing the conversation. Engaging, keeping the dialogue alive, now & ever. Sharing, reaching out, always, to promote the interests of the French people, and all those who believe in a world we can build together. With President Donald Trump, prior to the opening of G7 Summit. https://t.co/SD5hzLBO0X

Volgens de ambtenaar was het gesprek tussen de leiders kort maar "heel hartelijk". Trump zou het initiatief hebben genomen om met zijn Franse collega te spreken. De leiders wisselden de afgelopen dagen scherpe bewoordingen uit via Twitter. Macron zei onder meer:

"De Amerikaanse president vindt het misschien niet erg om geïsoleerd te zijn, maar wij vinden het ook niet erg om als dat nodig is een akkoord te sluiten tussen zes landen."

Commentaar: het Westen mag zich door Trump niet laten verdelen

De verdeeldheid tussen de landen die deelnemen aan de G7 was vermoedelijk nog nooit zo groot, stelt het hoofdredactioneel commentaar.

Wat steeds meer lijkt op agressie van Trumps Witte Huis behoeft een antwoord. Assertief, maar met zelfbeheersing. Gezamenlijkheid is nodig in tijden dat breuklijnen, ook buiten de VS om, door het Westen lopen.

Lees hier het volledige commentaar: Het Westen mag zich door Trump niet laten verdelen.

Ook premier Italië wil Rusland bij G7

Ook de kersverse premier van Italië, Giuseppe Conte, vindt dat Rusland een plek aan de onderhandelingstafel verdient. Volgens Conte is het "in ieders belang" dat het land mee kan onderhandelen.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Nieuwe premier #Italië op internationale vuurdoop G-7. Ook hij wil Rusland weer bij de top: 'is in ieders belang'. https://t.co/j0PjDRFt9a

Conte is de premier van de nieuwe, populistische regering van Italië. Het kabinet, bestaande uit de Vijfsterrenbeweging en Lega, is een week geleden beëdigd. Beide politieke partijen staan bekend om hun euroscepsis.

President Trump geland in Canada

De Amerikaanse president Donald Trump is geland in het Canadese Quebec. Verwacht wordt dat hij op de G7 niet met open armen ontvangen zal worden, na de importheffingen die hij vorige week afkondigde.

Zowel de Canadese premier Justin Trudeau als de Franse president Emmanuel Macron sprak zich ferm uit tegen de beslissing van Trump. Dit terwijl beide leiders erom bekendstaan dat ze een vriendschappelijke relatie met de Amerikaanse president willen opbouwen.

Ook heeft Trump vrijdag voorgesteld dat Rusland een plek aan de onderhandelingstafel moet krijgen. De Russen zijn sinds 2014 niet meer welkom, vanwege de omstreden annexatie van de Krim. Het Kremlin zei zich op "andere zaken" te richten dan de G7.

President Trump arriveert in Quebec. Foto Evan Vucci/AP

Het laatste nieuws over de G7

De Manoir Richelieu Hotel in La Malbaie, waar dit weekend de G7-top gehouden wordt. Foto Ludovic Marin/AFP

Welkom in dit blog over de G7. Hier zullen we je op de hoogte houden van het laatste nieuws over de top die dit weekend plaatsvindt in de Canadese plaats La Malbaie, in de provincie Quebec. Wat je zoal moet weten over de top:

  • De G7 bestaat uit zeven industriële grootmachten: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan. Sinds 1998 was Rusland ook bij bijeenkomsten aanwezig, maar vanwege de annexatie van de Krim werd besloten om de Russische president voorlopig niet meer uit te nodigen. Overigens stelde president Trump vrijdag voor om Rusland toch weer te betrekken bij de top, maar het Kremlin heeft daar vooralsnog voor bedankt.
  • De vraag is vooral hoe Trump zich zal gedragen met zijn formele bondgenoten. Spanningen tussen de VS en westerse bondgenoten waaronder Frankrijk en Canada zijn verder opgelopen vanwege de importheffingen die Washington heeft ingevoerd op buitenlands staal. De Franse president Macron haalde donderdag nog in een tweet uit naar Trump en sluit een akkoord met slechts zes landen niet uit.
  • De vorige G7-top in Italië draaide onder meer om het klimaatverdrag van Parijs. Het was het eerste grote internationale optreden van de toen net aangetreden Amerikaanse president. Ondanks pogingen van onder andere Macron om de VS erbij te houden, besloot Trump het verdrag een week na de bijeenkomst toch op te zeggen. De Duitse bondskanselier Merkel concludeerde na haar ontmoeting met Trump tijdens de G7-top dat Europa "niet meer kan rekenen op anderen".
  • Trump zal de G7-top eerder verlaten dan oorspronkelijk gepland was en vliegt zaterdag meteen vanuit Canada door naar Singapore, om zich voor te bereiden op de onderhandelingen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni.
Het is Trump tegen de rest op de jaarlijkse top van ’s werelds grootste industrielanden. Lees meer: Vijandige sfeer bij aanvang G7