Fraude

Meubelgigant Steinhoff krijgt tijd om na te denken

Het door fraude geplaagde meubelbedrijf Steinhoff krijgt van zijn schuldeisers de kans om te reorganiseren. In een verklaring meldde Steinhoff woensdag dat een meerderheid van geldschieters akkoord is gegaan met het opschorten van de vorderingen. Daardoor kan het Zuid-Afrikaanse bedrijf tot eind deze maand werken aan herstructureringsplannen, zonder dat het hoeft te vrezen voor nieuwe aanmaningen of rechtszaken.

Steinhoff kwam eind vorig jaar in grote problemen toen in de boekhouding „grote onregelmatigheden” werden aangetroffen. Door die fraude waren de resultaten over 2017 en de twee voorgaande jaren niet in orde. Aanvankelijk werd de schade geraamd op omgerekend 6 miljard euro. Vorige maand maakte accountant PwC echter bekend dat de afboeking waarschijnlijk nog groter wordt. Hoeveel groter is nog niet bekend.

Als gevolg van het boekhoudschandaal is de beurskoers van Steinhoff het afgelopen jaar gekelderd. Vorig jaar zomer kostte een aandeel in het op één na grootste woonwinkelbedrijf ter wereld nog zo’n 6.600 rand (ongeveer 430 euro). Op het dieptepunt, begin deze week, was dat nog slechts 100 rand. Op het nieuws van woensdag reageerden beleggers positief: het aandeel eindigde de dag ruim 13 procent hoger. (NRC)