Recensie

Recensie Uit eten

Fijn eten op fijne plek met uitzicht op de Sloterplas

Journalist en recensent Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.

Met het mooie weer zijn we al een paar keer aan de Sloterplas beland, een verademing. Weg uit de drukke binnenstad, waar je struikelt over de toeristen en de prijzen tot in de hemel zijn gestegen. Het ligt middenin Nieuw-West, bepaald geen eentonige wijk met licht en ruimte tussen de hoog- en laagbouw – en met dus die prachtige plas in het midden.

Vrouwen met hoofddoek lopen een rondje rond de plas, wachtend tot de zon ondergaat en zij weer mogen eten, het is ramadan. Gezinnen zijn neergestreken op de terrassen, er varen bootjes, jongens met hipsterbaarden liggen in hangmatten te chillen.

Hotel Buiten is geen hotel, maar een café-restaurant, of eigenlijk een buitenplaats. Het is het initiatief van buurtbewoners, die middels crowdfunding zorgden voor een plek op een A-locatie aan de Sloterplas, net naast het strand, waar op zonnige dagen natuurlijk ook wordt gezwommen. Er is zowel beneden als boven een fijn terras met uitzicht over het water, het is eigenlijk een luxe, grote bouwkeet. Je kunt hier met je kind, opa of geliefde komen, heel prettig. We zitten binnen aan een terrastafeltje met uitzicht op de open keuken waar hard gewerkt wordt om alle monden te voeden –en dat zijn er veel deze avond.

De menukaart biedt vis, vlees en vegetarisch; bijna alles wordt in huis gemaakt, de prijzen zijn aangenaam. „Zo kan het dus ook”, verzuchten we, als we een glas biologische wijn van het betere soort à 5 euro bestellen (Blanc de Noir en Spätburgunder, Weingut Raddeck, Duitsland), terwijl we zien dat je ook je eigen wijn met bijbetaling van 10 euro mee mag brengen. Oké, de witte wijn is te koud en de rode te warm, een euvel dat we – ook al staan er klimaatkasten te snorren – in veel zaken tegenkomen.

We nemen vooraf tartaar van makreel (9,50) en knolselderijflan met hollandaise en gepocheerd ei (7,50). De tartaar is van rauwe makreel en, alhoewel wat grof gesneden, romig en lekker zuur door de mix met rode biet, appel en mierikswortel. De kletskop van sesamzaad is grappig, maar zacht geworden, waarschijnlijk door de luchtvochtigheid, en het toefje sla is zielig, een beetje bruin en niet aangemaakt. De knolselderijflan is een feest, met lekker zurige hollandaise en een precies goed gepocheerd ei, maar ook de ‘dragonkroepoek’ is slap en smaakt naar niks. Het is duidelijk dat de koks hun kooktechnieken beheersen, alleen kan het in de details wat secuurder.

Dan de hoofdgerechten: gevulde kwartel bonne femme met hasselback aardappelen (18,50). Zo’n bonne femme-bereiding met spekjes, wortel, champignon en hier ook oesterzwam is altijd heerlijk, maar de kwartel heeft ook nog eens een fijne farce met pijnboompitten, de cuisson is perfect en de jus goed op smaak. De aardappel, ingesneden en in z’n geheel gebakken, is goudbruin, uitstekend. De bijbestelde friet (4,50) is nog wat bleek, niet knapperig. De ander heeft de vis van de dag: schelvis (15,-) met antiboise en groenten. De schelvis is iets te zout, maar valt in mooie lamellen uiteen, de antiboise heeft goede zuren en het zout van kappertjes, de truffelaardappel is mooi paars, maar voegt qua smaak niks toe (en heeft – voor de mensen die dat niet weten – ook niets met truffel te maken). De gebakken wortelen, venkel en pastinaak zijn smakelijk.

Ondertussen heeft de bediening de pas er stevig in en remmen wij juist af, omdat we anders na een uur alweer op de stoep staan. We zetten de finale in met charlotte met geitenhangop (6,50) en nemen er espresso (2,20), Indiase kruidenthee (2,60) en ijskoude limoncello (3,-) bij. De hangop is lekker lobbig, de charlotte van lange vingers van eigen makelij, nu eens niet mierzoet. Er is alleen niks met de aardbei gedaan, het is wat vlak.

Wij vinden het fijn bij Hotel Buiten. Nu maar hopen dat er snel genoeg geld gespaard is om de geplande ecolodges op de eilandjes van de Sloterplas te realiseren, dan blijven we ook lekker slapen!

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om A’dam.