Een half jaar zonder smartphone: week 8

In 2014 deed Hanneke Hendrix haar iPhone weg: ze was verslaafd aan sociale media en wilde afkicken. Nu is ze smartphone-vrij. Het komende half jaar volgt ze voor NRC acht anderen. Dit is hun dagboek.

Een half jaar zonder smartphone: maand 3

Hoe vergaat het de deelnemers de komende maand? Je leest het hier.

Week 8

 1. Sandro van der Leeuw (27)

  Schrijver, student beeldende kunst

  Single

  Lars van den Brink

  Vanochtend dronk ik een kop koffie met een goede vriendin die ik vaker wil zien. In een rap tempo bespraken we alles wat er besproken moest worden en zodoende passeerde op den duur ook m’n Nokia de revue. Waar voor mezelf het nieuwtje er nu wel af is, geldt dat voor veel anderen nog niet. Dat is fijn, want het geeft me zo nu en dan de mogelijkheid om, al pratende, voor mezelf scherp te stellen wat dit experiment me brengt en wat ik er voor heb ingeleverd.

  In ons gesprek bleek de belangrijkste gemene deler dat een smartphone het makkelijker maakt je sociaal gewenst en gewild te voelen, een sterke behoefte die menseigen blijkt. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je voortdurend in contact staan met ‘vrienden’ via WhatsApp, Facebook, Instagram, noem het maar op. Dat mis ik soms. Tegelijkertijd werden we het er al snel over eens dat een groot deel van dat sociale verkeer feitelijk slechts opvulling van je dag is, een haastige remedie tegen verveling. Er waren mensen die ik alleen ‘sprak’ via sociale media en die spreek ik nu niet of nauwelijks meer. Eerst was ik daar rouwig om, nu vind ik het hemels. We gaan allemaal een keer dood en ik besteed m’n tijd liever aan een paar echte vrienden dan aan een heleboel halve. Toch was (en is) het wennen, meer moeite te moeten doen om onderdeel van de roedel te blijven.

  Als vanzelf kwamen er ervaringen van vroeger naar boven. Wij gelden als de laatste generatie die de middelbare school zonder smartphone heeft doorlopen. Zou het er fijner zijn nu er meer mogelijkheden zijn om je aan de roedel te verbinden? Of juist zwaarder, omdat je nu tweemaal zo hard moet werken om ‘erbij’ te horen, zowel on- als offline? Met de opkomst van zaken als cyberpesten, trolling, sexting en sextortion, lijkt de laatste optie een stuk waarschijnlijker. Een puber te zijn in 2018, ga er maar aanstaan.

  Soms denk ik dat de technologie sprongen heeft gemaakt die wij, als mensen, (nog) niet kunnen bevatten of op een gezonde manier bij kunnen benen. Overweldigd door al die mogelijkheden raken we steeds verder af van ons­zelf en onze wezenlijke behoeftes. Natuurlijk, als je op zoek bent naar een warme knuffel (of meer), een luisterend oor of een beetje rust, heeft je smartphone allerlei handige foefjes en apps om je te ‘helpen’. In mijn geval leverden die me echter zelden waar ik echt naar op zoek was: te ervaren dat ik een mens van vlees en bloed ben. Met een Nokia in m’n broekzak is die ervaring sinds enkele weken pertinent aanwezig en voel ik me meer levend dan ik lange tijd heb gedaan. En ja, dat is tegelijkertijd lichter én zwaarder. Dat is okay. Sterker nog, nu ik het alternatief enkele jaren heb doorleefd, teken ik er maar wat graag voor.

 2. Koen Caris (29)

  Schrijver

  Relatie

  Lars van den Brink

  Ze zeggen vaak dat het 21 dagen duurt voor je een nieuwe gewoonte hebt gevormd. 21 dagen tot je nieuwe gebruik zich heeft ingegraven en een automatisme is geworden. Dit heeft me altijd nogal kort in de oren geklonken: bij mij duurde het over het algemeen een stuk langer tot mijn goede voornemens een beetje ingeburgerd waren geraakt. Als dat al gebeurde, want meestal was het eerder andersom: rond dag 21 begonnen de eerste scheurtjes in mijn zelfbeheersing te verschijnen. Rookte ik toch weer eens een sigaret mee op een verjaardag, of drukte ik toch weer een keertje (maar écht maar één keertje) op de snoozeknop ’s ochtends. En rond dag 24 was ik weer gezellig terug bij af. Daarom was ik nu erg benieuwd hoe lang het zou duren tot ik volledig gewend was aan mijn smartphoneloze bestaan. De wekelijkse inzending voor de blog leek me daarbij een goede meetlat: als ik een volle week niets nieuws of opvallends wist te melden, dan kon ik met recht zeggen dat ik was gewend.

  Deze week is het zo ver: er is de afgelopen 7 dagen niets telefoongerelateerds gebeurd dat het vermelden waard is. Geen geestige anekdote over hulpeloos verdwalen, vreemden die me aanspreken als ze me in de trein zien snaken, vrienden die gepikeerd of juist bemoedigend zijn: het was een normale week. Ik heb mijn werk gedaan en mijn vrienden gezien. Het was allemaal heel leuk en verder is er niets gebeurd. Dus ik zou een wijziging in de algemene wijsheid willen voorstellen: het kost ongeveer twee maanden om een nieuwe gewoonte te vormen.

  Nu zou het goed kunnen dat dit over een paar dagen weer totaal anders is. Dan ga ik namelijk 3,5 week op vakantie, en gaat de telefoon het leeuwendeel van die tijd uit en onderin de tas. Dan zal die Grootse Onbereikbaarheid, die de afgelopen twee maanden vooral schitterde door afwezigheid, zich eindelijk aandienen, en we zullen zien hoe het dan weer gaat. Ik heb grote verwachtingen: ik verwacht dat ik volledig opgeladen terug zal komen, met het gevoel dat ik een jaar op wereldreis ben geweest. Ik verwacht emotionele herenigingen met vrienden en avonden vol foto´s en bijbehorende avontuurlijke verhalen. Of, mocht dat toch een stapje te ver blijken, dat ik op zijn minst een boek of twee zal hebben gelezen. Tot over een paar weken!

 3. Peter Castrop (55)

  Bedrijfsjurist bij ProRail

  Getrouwd, twee kinderen van 16 en 18

  Lars van den Brink

  Gisteren tijdens een overleg weer een keer gehad over mijn deelname aan het experiment voor NRC. Veel herkenbare verhalen gehoord, ook over kinderen thuis die min of meer vergroeid lijken met hun smartphone. Het is grappig om te zien hoe andere ouders worstelen met vragen rondom het gebruik. Mogen de kinderen de vinkjes uitzetten op Whatsapp bijvoorbeeld? Of moeten ze de telefoon (én de ipad én de laptop) inleveren als ze naar bed gaan of altijd om 22 uur? Of laat je het helemaal los? Het is vooral duidelijk dat de smartphone niet meer weg te denken is. Ik denk dat ik zelf open sta voor het experiment omdat ik nog meegemaakt heb dat er geen smartphones waren. Ik ben zelfs zo oud dat ik nog meegemaakt heb dat er geen mobieltjes of computers waren. Voor onze kinderen is dat anders. Zij zijn er mee opgegroeid. Als zij hun smartphone zouden inwisselen raken ze direct volledig geïsoleerd van de rest. En voor mijn gevoel (dus niet onderbouwd) is dat uiteindelijk schadelijker dan het gebruiken van de smartphone. Ik verwacht dat de uitkomst van het experiment zal zijn dat het beter is om geen smartphone te gebruiken of om in ieder geval het gebruik te beperken. Voor de rust, omdat het slecht voor je is om altijd 'aan' te staan, voor de aandacht voor de dingen om je heen en voor de concentratie op zaken waar je mee bezig bent. Maar uiteindelijk is het zwemmen tegen de stroom in. Sommige ontwikkelingen zijn nu eenmaal niet te stoppen.

 4. Kim van Beem (35)

  Community & contentmanager bij Babboe bakfietsen

  Relatie, twee kinderen van 5 en 1,5

  Lars van den Brink

  Net als alle anderen ben ik ook steeds meer gewend aan mijn Nokia. Ik loop dan ook steeds minder tegen moeilijke en onhandige dingen aan. Ja, mijn collega's maken nog steeds grapjes over het feit dat ik niet in de groepsapp zit, maar daar blijft het bij. Hoewel we weer bijna een maand verder zijn, voel ik me niet heel anders. Ik lees dat de anderen merken dat ze beter geconcentreerd en meer gefocused zijn. Ik heb dat zelf helaas nog niet heel erg ervaren. Wel ben ik nog steeds heel blij met het gevoel dat ik meer in het hier en nu leef. Dat is voor mij nog steeds de grootste winst.

 5. Inge Seuren (43)

  Officemanager van Academie voor Gedragskennis

  Relatie, één kind van 7

  Lars van den Brink

  Toevallig was ik gisteren een hele dag op pad en toen besefte dat ik de Nokia de beperkingen van deze telefoon een beetje zat aan het worden ben. En mij af vroeg of ik niet gewoon weer terug moest gaan naar mijn smartphone. Met de bijbehorende benefits: foto's maken, foto's bewerken, foto's versturen, email checken, rekening checken, sociale media up to date houden en het contact weer herstellen met mijn dierbaren. Maar goed, toch nog maar even niet.

 6. Gemma Venhuizen (32)

  Wetenschapsjournalist, werkzaam bij NRC

  Single

  Lars van den Brink

  Hoogtepunt deze week was toen ik ontdekte dat de telefoonlader van mijn Nokia ook paste op de allernieuwste hippe smartphone van een vriend van mij. Dat terwijl ik met mijn iPhone altijd zat te klungelen met die afwijkende oplaadsnoertjes. Verder: mijn inbox is al een paar keer volgeraakt met sms'jes. Ik heb niet geteld hoeveel er nu inzitten, maar ik schat enkele honderden. Het voelt wel goed, die volle inbox. Als een soort bevestiging dat mijn vrienden me niet vergeten zijn nu ik geen WhatsApp meer heb...

 7. Emina Cerimovic (30)

  Wetenschappelijk medewerker WRR, ministerie van Algemene Zaken

  Single

  Lars van den Brink

  De afgelopen weken ben ik relatief vaak bekenden tegengekomen op straat of op het station. In eerste instantie leek het te gaan om toeval, maar naarmate het aantal "toevallige" ontmoetingen toenam, begon ik me af te vragen of het niet iets te maken had met het feit dat mijn ogen veel vaker dan voorheen gericht zijn op de publieke ruimte. Wat deze ontmoetingen extra leuk maakte, was dat het vaak ging om mensen die ik al heel lang niet had gezien of gesproken.

  Verder valt mij op dat ik regelmatig mijn telefoon thuis of op kantoor vergeet. Maar doordat ik mijn telefoon toch bijna niet meer gebruik, voelt het amper als een gemis. Bijna onvoorstelbaar als ik terugdenk aan het licht paniekerige gevoel wat ik voorheen ervoer als ik mijn smartphone thuis was vergeten.

Week 7

 1. Sandro van der Leeuw (27)

  Schrijver, student beeldende kunst

  Single

  Lars van den Brink

  De tweemaandengrens nadert en ik merk dat de nieuwigheid van het hebben van een Nokia er af begint te raken. Wanneer mensen me vragen hoe het gaat, zo zonder smartphone, zit ik steeds vaker verlegen om goede quotes en opvallende voordelen dan wel tegenslagen. Ik begin steeds meer samen te vallen met m’n dumbphone en dat vind ik fijn. Blijkbaar is het echt zo, dat alles went. Zelfs een digitale detox.

  Dat levert qua dagelijkse handelingen en prikkels zoveel focus op, dat ik deze week voor het eerst vergat m’n update tijdig te schrijven en op te sturen. Ik was te druk bezig met leven. Bovendien groeit dus de gewenning, waardoor ik me minder bewust ben van het feit dat ik die Nokia heb omwille van een experiment. Voor m’n gevoel heb ik ‘m gewoon, en is het goed zo. Daar hoeft niet constant over nagedacht, gesproken, gepreekt of geschreven te worden.

  Week 7 doe ik daarom in een notendop: ik bel vaker en langer, ik schrijf meer en beter, ik stuur (nog) geen brieven maar doe wel aan mailcorrespondenties, ik durfde eindelijk een carrièreswitch te maken en de gesprekken die ik voer met vrienden en familie zijn openhartiger en interessanter. Hoewel ik dwars daardoorheen heus nog steeds onrust, paniek en spanningen ervaar, gaat het gestaag de goede kant op met me. Want: zonder smartphone blijft er meer van mezelf over.

 2. Koen Caris (29)

  Schrijver

  Relatie

  Lars van den Brink

  Ik heb maar een grotere agenda gekocht: alle routebeschrijvingen, straatnamen, herinneringen en to do’s pasten gewoon niet meer. Nu ik al die geheugensteuntjes niet meer in m’n telefoon kan plempen maar fysiek op papier moet zetten krijg ik pas echt inzicht hoe belangrijk dat verlengstuk van m’n hoofd is, en hoe erg ik daarop leun. Ik merk bovendien ook hoe slecht ik ben gaan lezen de afgelopen jaren. Omdat berichtjes (WhatsApp én sms) op je smarphone onder elkaar staan, hoef je nauwelijks echt te lezen wat iemand schrijft: je kunt dat steeds teruglezen terwijl je antwoordt. Nu dat niet meer kan, merk ik dat ik weer veel geconcentreerder ben gaan lezen. Zelfs als het om iets kleins als sms’jes gaat.

 3. Peter Castrop (55)

  Bedrijfsjurist bij ProRail

  Getrouwd, twee kinderen van 16 en 18

  Lars van den Brink

  Het is de bedoeling dat we wekelijks een dagboek bijhouden over de ervaringen zonder smartphone. Ik merk dat ik inmiddels al zo gewend ben aan de Nokia, dat het me eigenlijk al niet meer opvalt dat ik niet mobiel kan appen of mailen. Het bijzondere is er na twee maanden al van af. Ik loop niet tegen problemen aan en sterker nog, af en toe weet ik niet eens waar mijn Nokia ligt. Soms ben ik dus zelfs helemaal phoneloos. Waar ik blij mee ben is dat ik me niet ben gaan storen aan mensen die wel een smartphone gebruiken, en dat zijn er best veel. Het effect dat je soms ziet bij gestopte rokers die vervolgens fanatiek anti-roken worden treedt gelukkig niet op. Iedereen moet het zelf weten, maar het bevalt mij prima zo.

 4. Kim van Beem (35)

  Community & contentmanager bij Babboe bakfietsen

  Relatie, twee kinderen van 5 en 1,5

  Lars van den Brink

  Ik ben op een festival en ik zie alleen maar smartphones om me heen. Bij een optreden kijk ik aan tegen een zee van telefoons die video's en foto's maken. Of mensen proberen elkaar wanhopig terug te vinden in de menigte door elkaar foto's van de omgeving te sturen. Er staat een rij bij de oplaadstand en ik zie heel veel powerbanks uit broekzakken steken. Mijn trouwe Nokia hoeft het hele weekend geen een keer aan de lader. Dat blijft toch echt lekker. Ik ben stiekem wel blij dat mijn verkering zijn smartphone bij zich heeft, want mijn moeder stuurt af en toe foto's door van de kinderen die daar logeren..

 5. Emina Cerimovic (30)

  Wetenschappelijk medewerker WRR, ministerie van Algemene Zaken

  Single

  Lars van den Brink

  De afgelopen weken ben ik relatief vaak bekenden tegengekomen op straat of op het station. In eerste instantie leek het te gaan om toeval, maar naarmate het aantal ‘toevallige’ ontmoetingen toenam, begon ik me af te vragen of het niet iets te maken had met het feit dat mijn ogen veel vaker dan voorheen gericht zijn op de publieke ruimte. Wat deze ontmoetingen extra leuk maakte was dat het vaak ging om mensen die ik al heel lang niet had gezien of gesproken.

  Verder valt mij op dat ik regelmatig mijn telefoon thuis of op kantoor vergeet. Maar doordat ik mijn telefoon toch bijna niet meer gebruik, voelt het amper als een gemis. Bijna onvoorstelbaar als ik terugdenk aan het licht paniekerige gevoel wat ik voorheen ervoer als ik mijn smartphone thuis was vergeten.

 6. Inge Seuren (43)

  Officemanager van Academie voor Gedragskennis

  Relatie, één kind van 7

  Lars van den Brink

  Ik merk dat ik het niet hebben van een smartphone vervelend begin te vinden in mijn werk. Foto's maken via mijn toestel en dan omzetten op mijn laptop en dan bewerken, pfffff. Zakelijk sociale media bijhouden via de laptop zorgt niet echt voor een up to date status. Het zorgt kortom voor vertraging, vertraging, vertraging, vertaald naar irritatie. Privé merk ik ook toch wel een beetje dat ik het gevoel heb in de achterste rij mee te doen. Ik begin toch een beetje te denken dat WhatsApp misschien toch gewoon de nieuwe manier van communiceren is, en dat wij daar gewoon in mee mogen gaan. De één kan dat beter begrenzen dan de ander. Food for thought, in ieder geval.

 7. Gemma Venhuizen (32)

  Wetenschapsjournalist, werkzaam bij NRC

  Single

  Lars van den Brink

  Deze week las ik tijdens een lange treinreis De Thigmofiel van Midas Dekkers, over het verlangen naar geborgenheid. Dat is het fijne: eindelijk weer lekker in een boek kunnen wegkruipen zonder tussendoor mijn telefoon te checken. In het boek gaat het ook over smartphones, en ons verlangen naar tastbaarheid: "Tegenwoordig is de wereld voor een groot deel virtueel. Geen wonder dat mensen graag op knopjes drukken. Het touchscreen werd ogenblikkelijk populair." Nu ik weer ben teruggeworpen op 'real-life-gesprekken' in plaats van WhatsApp-conversaties ben ik me extra bewust van alle fysieke details: iemands gezichtsuitdrukking lezen, even een knuffel geven. Daar kan geen emoticon tegenop. Ook heel fijn: ik heb mijn telefoon al meerdere keren laten vallen, en dan ligt-ie wel in drie stukken uit elkaar op de grond, maar alles doet het nog. Geen barsten in het schermpje.

Week 6

 1. Sandro van der Leeuw (27)

  Schrijver, student beeldende kunst

  Single

  Lars van den Brink

  Vannacht droomde ik dat ik mijn smartphone terug had. Een maand geleden was dat waarschijnlijk een gelukzalige nacht geweest, nu was het een confronterende nachtmerrie. In m’n slaap ging het me enkel om Grindr en ik leek niets geleerd te hebben van de afgelopen weken. Tegen wil en dank verzandde ik direct in eindeloos geswipe en platte gesprekken; ik slaagde er maar niet in dat verrekte ding weg te leggen. Ik voelde me vies, zwak en gevangen, als een daadwerkelijke verslaafde. Toen ik wakker werd getrild door m’n ouderwetse Nokia was ik daarom maar wat blij. Als ik zelfs in m’n dromen geen weerstand kan bieden aan de zuigende kracht van een smart-phone, kan ik er in het echte leven maar beter ver weg van blijven.

  Met die wetenschap in m’n achterhoofd blijk ik het steeds moeilijker te vinden dat anderen soms vergroeid lijken met hun telefoon. Ik ben geen moraalridder, en beoog dat met dit experiment ook geenszins te worden, maar toch raak ik af en toe ontstemd als ik om me heen kijk. Vooral in de trein of als ik door Nijmegen fiets. Ik voel me dan bijna fysiek buitengesloten door mensen die zich, door middel van hun smartphone, in zekere zin hebben teruggetrokken in hun eigen, veilige bubbel. En ik geef ze geen ongelijk. Deze wereld is een chaotische plek en leven is een ingewikkeld iets, geen wonder dat we afweermechanismen ontwikkelen om nodeloos ‘kwaad’ op afstand te houden. En toch, gezellig is anders.

  Ik vraag me af of we nog terug in de tijd kunnen. Of we nog weten hoe we meer samen kunnen leven, in plaats van ieder voor zich in ons eigen coconnetje. Nee, laat ik voor mezelf spreken: ik weet niet of ík het nog kan, de blik meer naar buiten, nu ik gewend ben aan de vluchtroutes van tegen¬woordig. Er zijn momenten dat m’n hele lijf schreeuwt om afleiding. Het voelt een beetje als spanningsbuikpijn, of een opkomende migraine. Bóós dat ik dan word. Omdat ik meedoe aan dit stomme experiment. Omdat ik gewoon even op Instragram wil. Omdat ik niet wéér aan iemand wil vragen de NS-app voor me te checken. Omdat ik m’n saldo wil checken om gênante situaties te voorkomen. Omdat ik niet op de hoogte was van een feestje bij die ene vriend. Omdat ik je naar rechts wil swipen.

  Maar ik weet dat ik dan vooral boos ben op mezelf, en op het feit dat dit stomme experiment blijkbaar zo veel bij me losmaakt. Ik heb 24 jaar zonder smartphone geleefd, waarom vind ik het nu dan zo kut? Dit betekent echter niet dat ik spijt heb, of op wil geven. Integendeel, zelfs. Ik vind het leerzaam en interessant om met m’n eigen onzekerheden en ingesleten ge¬woontes geconfronteerd te worden. Het maakt me milder en daadkrachtiger, niet meer te kunnen vluchten van m’n gevoel. Eerlijker, ook. Naar mezelf en naar anderen.

  Dat is winst; de rest is ruis.

 2. Koen Caris (29)

  Schrijver

  Relatie

  Lars van den Brink

  De afgelopen dagen was ik voor onderzoek voor een nieuw theaterstuk te gast in een bejaardentehuis. Een plek zonder WiFi voor bezoekers, en voor mij dus helemaal zonder internet. Dat kwam goed uit: ik wilde ervaren hoe de tijd voorbij glijdt in het bejaardentehuis, zonder de drukte, contact en afleidingen van mijn dagelijkse leven. In het kader van dit onderzoek bleef ik ook een nachtje slapen in een van de appartementen, dat kort daarvoor leeg was komen te staan. Om negen uur ’s avonds waren bijna alle inwoners naar bed, dus ik kon niets anders doen dan me volledig overgeven aan de stilte en de rust.
  Ik verveelde me kapot. Ik heb een boek gelezen, ik heb geschreven, het appartement opgeruimd, stiekem de scootmobiel uitgeprobeerd, ik heb alles gedaan dat ik kon verzinnen om mezelf te vermaken. De minuten kropen voorbij. Op een gegeven moment ben ik maar voor het raam gaan zitten kijken hoe de lucht langzaam donkerder werd. De volgende ochtend werd ik vroeg wakker, maar ik bleef zo lang mogelijk liggen omdat ik anders nog meer lege uren te vullen had.
  De inwoners daar verschillen ontzettend. Sommigen hebben dagen met activiteiten en bezoek, anderen zitten alleen nog in een stoel te wachten. Maar allemaal hebben ze rust en tijd te over. Hebben ze een overschot aan precies datgene wat wij misten, en wat we met dit experiment hoopten te vinden. Alleen is dat grote goed bij hen een grote handicap geworden. En zou ik hen precies het constante contact en de afleiding gunnen waar ik zelf gestoord van werd.

 3. Kim van Beem (35)

  Community & contentmanager bij Babboe bakfietsen

  Relatie, twee kinderen van 5 en 1,5

  Lars van den Brink

  Hoewel ik dacht dat het onmogelijk zou zijn voor m'n werk om dit zonder smartphone te doen, is ook dit mee gevallen. Ik kan wel iets minder snel reageren, maar ik denk dat veel klanten ook niet verwachten dat ik (buiten kantoortijden) heel snel reageer. We zijn immers geen Coolblue of KLM.

  Ik check alle kanalen als ik werk de hele dag door en op de dagen dat ik thuis ben, drie keer per dag. In de ochtend, middag en in de avond. Meestal op m'n iPad, maar ook op m'n laptop. Het heeft me een mooie werk/privébalans gegeven, want het voelde juist niet goed om 24/7 met mijn werk bezig te zijn. Als er dringende dingen zijn heb ik gevraagd of collega's me willen bellen of sms-en. En dat werkt prima.

 4. Emina Cerimovic (30)

  Wetenschappelijk medewerker WRR, ministerie van Algemene Zaken

  Single

  Lars van den Brink

  Deze week miste ik voor het eerst heel even mijn smartphone. Ik zat in de trein onderweg naar een belangrijke bespreking en moest ter voorbereiding heel dringend iets opzoeken. Toen heb ik drie verschillende mensen gebeld, maar uiteraard nam niemand op. Uiteindelijk heb ik mijn zusje te pakken gekregen en heeft zij via de nodige omwegen (zoals inloggen op mijn mail) alle informatie voor me verzameld. Dat was even stressen.

  Ook merkte ik voor het eerst dat het voor sommige mensen toch lastiger is om terug te mailen dan om terug te appen. Een vriendin reageerde pas ruim een week na mijn mail met: “Sorry ik ben niet zo goed in mailen. Alles gaat via de app tegenwoordig :)”.

  Maar oh, wat ben ik nog steeds blij met de momenten die ik ervoor terugkrijg. Net als met elke verslaving realiseer je je pas echt hoe afhankelijk je was op het moment dat je bevrijd bent. Deze vrijheid wil ik niet meer opgeven.

 5. Inge Seuren (43)

  Officemanager van Academie voor Gedragskennis

  Relatie, één kind van 7

  Lars van den Brink

  Me verontschuldigen naar anderen doe ik niet, echter krijg ik met enige regelmaat "de blik". De blik van irritatie, de blik van ‘oh ja, jij hebt geen smartphone’, de blik van ‘wanneer is die periode nu eens afgelopen?’. Ik begin ook steeds vaker te merken dat ik bepaalde zaken niet mee krijg, omdat ik niet toegankelijk ben op WhatsApp, sms zit bij de meesten niet meer in hun systeem, daarmee ben ik ook een soort van verdwenen uit hun systeem. Ik weet nog niet of ik dit vervelend vind, tot nu toe is het wel ok.

  Ik blijf een groot verschil tussen privé en werk ervaren. Privé mis ik het niet echt, behalve dan dat er minder contact wordt gezocht, het lijkt bijna of WhatsApp nog het enige echte geaccepteerde communicatiemiddel is. Zelfs bellen is nu al not done, maar goed, brengt tijd en ruimte om andere dingen te doen, zoals lekker niks of het lezen van een boek. Voor het werk echter ervaar ik vooral vertraging, met smartphone is het echt wel sneller, efficiënter en voor mij prettiger werken. Nu blijven zaken in mijn beleving te lang liggen. Niet wereldschokkend, alleen ik werk graag snel, merk ik nu.

 6. Gemma Venhuizen (32)

  Wetenschapsjournalist, werkzaam bij NRC

  Single

  Lars van den Brink

  Mooi moment deze week: mijn Nokia ging af in een overvolle trein. Aan de andere kant van het gangpad begon een jongen te lachen. Ik, beschaamd tegen degene die me belde: 'Ze lachen me hier uit om mijn oude telefoon...' Toen ik had opgehangen, riep de jongen in kwestie: 'Nee hoor, ik moest alleen lachen omdat ik precies dezelfde Nokia heb en even dacht dat ik gebeld werd.' Hij haalde zijn telefoon tevoorschijn als bewijs.
  Natuurlijk vroeg ik direct wat zijn high score met Snake was. 1800! Ik ben zelf blijven steken op 128 (een goed teken, want niet zo geneigd meer om 'iets' te doen met mijn telefoon).

  Eenmaal op het station viel mijn telefoon op de grond. In het scherm van mijn smartphone zou direct een enorme barst zijn verschenen, maar mijn robuuste Nokia had niets. Ander hoogtepuntje: mijn collega heeft T9 op m'n mobiel weten te installeren, zodat ik sneller kan sms'en. Alleen raakte ik daardoor direct in de war, en ben dus maar weer teruggegaan naar het '1 letter per keer' typen.

 7. Deze week geen update van Peter Castrop.

Week 5

 1. Gemma Venhuizen (32)

  Wetenschapsjournalist, werkzaam bij NRC

  Single

  Lars van den Brink

  Ik begin zo lekker af te kicken van altijd bereikbaar zijn dat ik vorige week zelfs ben vergeten mijn dagboekupdate in te sturen. Mijn omgeving na een blik op de website: we zagen jou er niet meer tussen staan, lig je eruit? (hoopvol)
  Integendeel, ik begin steeds blijer te worden met mijn Nokia. Mijn hoofd voelt weer echt van mezelf, niet zo versnipperd.

  Wel droomde ik vorige week veel over vrienden die boos op me waren omdat ik ze verwaarloosde. En ik werd zelfs eens midden in de nacht wakker omdat ik een vriendinnengroepje van Whatsapp zo miste. Toen heb ik ze alle drie afzonderlijk diezelfde nacht nog een mailtje gestuurd dat ik ze gauw weer wilde zien. Dat is gelukt; ik heb ze allemaal afzonderlijk gezien. Quality time. Ook bellen met vriendinnen vind ik nu weer veel leuker dan vroeger, en zelfs dat trage sms'en (drie keer drukken op dezelfde toets voor de letter c, et cetera) wordt leuk.

  Nu ga ik ook mijn laptop uitzetten en nog even lekker in mijn papieren dagboek schrijven.

 2. Sandro van der Leeuw (27)

  Schrijver, student beeldende kunst

  Single

  Lars van den Brink

  De eerste maand zit erop! Het was vrij heftig, maar vooral leerzaam en belangrijk. En, tegen mijn eigen verwachtingen in, mis ik mijn smartphone nu al nauwelijks meer. Natuurlijk, soms zou internetbankieren echt handig zijn. Of Google Maps. Of 9292. Of Grindr. Of of of. De rust die het gemis van al die apps oplevert is echter vele malen groter. Bovendien: overal is gewoon een oplossing voor. Ik ga bewuster om met geld, ik zoek van tevoren beter op waar ik heen moet, ik vraag wat vaker naar de weg en ik doe niet meer aan one night stands. Zo simpel kan het zijn. Zelfs het feit dat ik Spotify niet overal meer mee naar toe kan nemen, blijkt een blessing in disguise. Ik heb mijn iPod weer herontdekt en luister, net als vroeger, veel aandachtiger en vaker naar één album. Een stuk rustiger dan overspoeld te raken door alle muziek van de wereld constant tot je beschikking te hebben.

  Toch blijven er problemen waar ik tegenaan loop. Ik baal vooral van m’n rookgedrag. Eerder moffelde ik m’n chronische on¬gemak weg door roken en appen af te wisselen. Nu los ik praktisch ieder moeilijk moment op met een peuk en per dag ervaar ik blijkbaar best veel als ‘moeilijk’. In de eerste paar weken kon ik nog leunen op het advies dat het on¬verstandig was twee verslavingen tegelijkertijd te tackelen. Maar die ballon gaat niet meer op. Nu ik steeds meer gewend raak aan m’n Nokia, voel ik me bij iedere sigaret een stukje viezer en zwakker.

  Probleem is: die moeilijke momenten zijn er en blijven er waarschijn¬lijk ook de rest van m’n leven. In de Praxis vragen waar de stalen plat¬kop¬schroeven met een schroefdiameter van 4 millimeter en een schroeflengte van 12 milli¬meter hangen, bijvoorbeeld. En of ik die dan in hout èn gips kan boren? Of gebruik ik daarvoor een andere schroef? Normaal gesproken zou ik eerst een paar minuten swipen of een peuk roken om genoeg moed te verzamelen voordat ik de winkel betreed. Zonder smart¬phone zijn dat nu twee en soms zelfs drie sigaretten geworden.

  Ik ben er niet trots op, vind het om eerlijk te zijn best heel smerig van mezelf, maar ik durf het volgende level nog niet aan. Ik fantaseer er wel veel over: niet nadenken, gewoon doen. En ik geloof dat me dat zo zonder iPhone stiekem al een stuk vaker lukt dan voorheen. Dus hopelijk kan die nicotine binnenkort gewoon uit m’n routine, en hou ik eindelijk weer eens geld over voor nieuwe schoenen. Of in de toekomst misschien zelfs voor een laptop die niet crasht als ik YouTube, Instagram, Facebook, Spotify, Gmail, Hotmail, NS en 9292 constant tegelijkertijd open heb staan.

 3. Emina Cerimovic (30)

  Wetenschappelijk medewerker WRR, ministerie van Algemene Zaken

  Single

  Lars van den Brink

  Steeds meer realiseer ik me hoe belachelijk veel tijd ik voorheen kwijt was door het overmatige gebruik van mijn smartphone. Tegenwoordig lijkt alles veel vlotter te verlopen. In de ochtend ben ik eerder klaar om de deur uit te gaan, ik krijg mijn werk sneller af, huishoudelijke taken verlopen soepeler en ik ga zelfs eerder naar bed (terwijl ik echt een nachtmens ben)!

  Wel vind ik het confronterend om de vele smartphonezombies om mij heen steeds bewuster mee te maken en te analyseren. Al die gebogen hoofdjes in de trein, mensen die tegen elkaar aanlopen op straat, twee geliefden die tegenover elkaar zitten maar naar een scherm staren. Swipe, scrol, like, refresh and repeat. Ik vraag me af of het tij nog te keren valt. Inmiddels groeit een generatie op die geen idee heeft hoe het is om zonder te leven, maar zelfs mijn generatie en ouder lijkt zich erbij neer te hebben gelegd. Men acht mij radicaal. Het lijkt alsof we collectief in ontkenning zijn. En dat beangstigt me een beetje.

 4. Peter Castrop (55)

  Bedrijfsjurist bij ProRail

  Getrouwd, twee kinderen van 16 en 18

  Lars van den Brink

  Als ik al iets anders ben gaan doen dan op mijn smartphone te kijken, dan is het dat ik meer ben gaan lezen, vooral in de trein. Er zijn ergere dingen. Ik ben in ieder geval niet meer gaan eten en ik ben ook niet begonnen met roken. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat ik in dat opzicht geen negatieve effecten zie als gevolg van het stoppen met de smartphone. Het gevoel dat er iets mist is zelfs al helemaal verdwenen, net als de aandrang om elk moment van de dag naar de smartphone te grijpen.

  Wat in positieve zin veranderd is, is dat ik het gevoel heb dat ik veiliger beweeg. En dan bedoel ik dat ik voorheen nog wel eens mailend op mijn smartphone in ons gebouw de trap af liep of over straat liep. Dat ging gelukkig altijd nog goed, op een enkele bijna botsing na, maar het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat ik een keer een traptrede zou missen of ergens tegenaan zou lopen, of nog erger, zonder goed te kijken de straat zou oversteken. En vanzelfsprekend kijk je zonder smartphone meer om je heen, in plaats van op een scherm te turen.

 5. Kim van Beem (35)

  Community & contentmanager bij Babboe bakfietsen

  Relatie, twee kinderen van 5 en 1,5

  Lars van den Brink

  Het wordt een beetje eentonig, maar het gaat eigenlijk wel lekker. Misschien dat ik de iPad iets vaker erbij pak en op mijn werk kijk ik soms net iets langer op Facebook dan ik voorheen zou doen, maar dat is het wel. Ik ben nog steeds blij met het mindfull-aspect van dit experiment. Ik kijk gewoon lekker naar de kinderen als ze iets leuks of grappigs doen, terwijl ik dat anders direct zou vastleggen.

  Ik verwaarloos mijn vriendinnen en familie wel een beetje. Ik stuur minder berichten dan ik anders zou doen en ik ben nog geen fan van bellen geworden de afgelopen maand. Ik hoop dat ze het me vergeven...

 6. Koen Caris (29)

  Schrijver

  Relatie

  Lars van den Brink

  Ik ben wat minder streng geworden met Facebook en consorten checken op m'n laptop, omdat het allemaal opgeteld toch nog niet eens in de buurt komt van hoeveel ik dat voorheen op m'n telefoon deed.

  Ik word me wel steeds meer bewust van het telefoongebruik van anderen. Met name in het OV. Volgens mij stipte Sandro dit ook al een keer aan: ineens zie je heel goed hoe erg iedereen in de trein zich onttrekt aan zijn omgeving, en een muur tussen zichzelf en de rest optrekt. Nou denk ik niet dat dat perse iets van alleen deze tijd is, en vóór smartphones deed men dat ongetwijfeld net zo hard met dumbphones, iPods, kranten en boeken. Maar soms voelt het wel alsof je de enige bent die zich helemaal bewust is van z'n omgeving. Alsof je de weerwolf bent bij Weerwolven, en je 's nachts wakker wordt terwijl alle burgers diep in slaap zijn.