Crisis

Argentinië en IMF akkoord over miljardenlening

Argentinië leent de komende drie jaar 50 miljard dollar (omgerekend ruim 42 miljard euro) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarover zijn de Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne en IMF-directeur Christine Lagarde het donderdag eens geworden, meldde het IMF. Het bestuur van het fonds moet later deze maand nog akkoord gaan.

Aan de lening zijn een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet de Argentijnse inflatie de komende jaren worden afgebouwd tot 9 procent in 2020, zei minister Dujovne tegen persbureau AP. Prijzen in Argentinië stegen de voorbije jaren met zo’n 25 procent per jaar, een van de hoogste inflatiepercentages ter wereld. De Argentijnse overheid moet daarnaast haar begrotingstekort aanpakken. Dat moet per 2020 weggewerkt zijn.

De Argentijnse president Mauricio Macri deed in mei voor het eerst een beroep op het IMF. De peso had een harde val gemaakt en een kwart van zijn waarde verloren ten opzichte van buitenlandse valuta. Toch leidde de roep om hulp van Macri tot protesten in heel Argentinië. Een deal is echter nodig om een economische implosie te voorkomen, zei hij donderdag in Buenos Aires.

Argentinië heeft jarenlang geen zaken willen doen met het IMF, dat door velen verantwoordelijk werd gehouden voor de ergste financiële crisis die het land meemaakte. Eén op de vijf Argentijnen was tijdens die crisis in 2001 werkloos terwijl miljoenen in armoede verzandden. Het strenge bezuinigingsbeleid van het IMF werd toen als boosdoener gezien.

De raad van bestuur van het IMF vergadert op woensdag 20 juni. Als het IMF akkoord gaat met de lening aan Argentinië kan het land per direct een beroep doen op 30 procent van de lening.