Brieven

Brieven 8/6/2018

schoolshootings Oefenen

Onnodig angst zaaien

Het Alfa-college in Hoogeveen wil volgende week een ‘schoolshooting’ naspelen, schrijft de NOS. Ik kan het niet geloven. Jazeker, in Amerika zijn veel schoolshootings en als je op dergelijke situaties getraind bent, is de schade te beperken. Maar in Nederland is de kans dat dit gebeurt heel klein. Omdat er geen duidelijke aanleiding voor zo’n oefening is, denk ik dat het alleen maar leerlingen onnodig bang maakt.

jaarplan Npo

Realiteit wegzappen

NPO wil concurreren met Netflix, met als inspirerende visie in het jaarplan: „De kijker [kan] de actualiteit juist ontvluchten en helemaal opgaan in een pakkend plot van een dramaserie” (Publieke omroep gaat de strijd aan met Netflix, 6/6). Ik weet niet wat een groter drama is: de actualiteit of de kijker die zich ervan onttrekt en in een televisiescherm verdwijnt?

Idealisme in sport

Wees een voorbeeld

In NRC nemen verschillende Amerikaanse sporters duidelijk stelling tegen racisme (De basketbalsterren van nu zwijgen niet zoals Michael Jordan, 31/5). Respect! In Nederland gaan sporters niet zo ver, op een enkele actie tegen racisme in het professioneel voetbal na. Zij willen sport niet vermengen met politiek, zo is de boodschap.

Maar hoe is deze cultuur van niets doen ontstaan?

Natuurlijk speelt de invloed van sponsoren een belangrijke rol. Zoals ook in het artikel ter sprake komt, hebben zij geen baat bij controversiële uitspraken. Maar als sporter heb je een grote voorbeeldfunctie. Zeker kinderen en jongvolwassenen kijken naar je op en dat betekent dat je acties en uitspraken impact hebben. Als sporter kun je het verschil maken, dus draag je eigen mening uit!

Bibliotheek spijkenisse

Boeken als behang

In Cultureel bangalijstje (1/6) is Christiaan Weijts onder de indruk van de bibliotheek in Spijkenisse, De Boekenberg.

Er staan echte boeken in, maar de boekenkasten zijn zo hoog dat sommige boeken niet bereikbaar zijn. Moderne Arbo-eisen maken dat onmogelijk.

Bezoekers kunnen de boeken waar ze niet bij kunnen bestellen bij de balie. Het verlangde boek wordt bij een andere bibliotheek aangevraagd en opgestuurd. De aanvrager ontvangt een bericht en kan het boek dan ophalen. Het terugbezorgen gaat in omgekeerde richting. De hoge boekenkast is weinig meer dan architectonisch verantwoord behang. Is dit leescultuur?


architect

Partycrash

Vwo’ers even wild

Roelof Broekman is in zijn boek Partycrash verontwaardigd over het „wangedrag” dat heeft plaatsgevonden op het feestje van zijn vijftienjarige dochter (Hoe welgestelde stadskinderen zich misdragen (en ermee wegkomen), 2/5. Maar zijn verontwaardiging is gebaseerd op een stereotype beeld van hoogopgeleiden: dat gymnasiasten zich beter aan de regels zouden houden dan lageropgeleiden en dat welgestelde ouders zich drukker zouden maken om hun kind.

Zaak-Michael P.

Rechters zijn net artsen

Rechters worden nauwelijks aansprakelijk gehouden voor hun keuzes. Als artsen tot een verkeerd oordeel komen, is er het tuchtrecht en de letselschadeprocedure. Rechters zeggen dat iedereen kritisch naar ze mag kijken en daarmee is de zaak dan klaar. Verantwoordelijkheden en consequenties lijken me voor beide beroepen vergelijkbaar. Waarom dit verschil?

Correcties/aanvullingen

Statushouders

In Een op de drie statushouders kan het simpelste baantje niet aan (nrc.checkt, 30/5, p. 6) werd verwezen naar het Kennisplatform Integriteit en Samenleving. Het ging hier echter om het Kennisplatform Integratie & Samenleving.