Bestverdienende hoofdredacteur

Paul Dacre stopt als hoofdredacteur van Daily Mail

Paul Dacre (69) stopt na zesentwintig jaar als hoofdredacteur van de Daily Mail. In november legt hij zijn functie neer. Dacre wordt voorzitter van Associated Newspapers, uitgever van de Daily Mail. De tabloid heeft grote invloed op de politiek in het Verenigd Koninkrijk; zijn website Mail Online is de meest bezochte Engelstalige krantensite ter wereld, met ruim 200 miljoen unieke bezoekers per maand. Hoofdredacteur Dacre, die in 1992 aantrad, is de langst dienende hoofdredacteur in het Verenigd Koninkrijk – en ook de best verdienende. Afgelopen jaar ontving hij, inclusief bonus, 2,5 miljoen pond (2,8 miljoen euro). Van de krant worden dagelijks 1,3 miljoen exemplaren verkocht.

De Daily Mail strijdt tegen alles wat te stads, te Londens en te links is en verdedigt de ‘traditionele Britse waarden’. Onder de tabloids is de krant het preutse zusje – volgens de journalisten die er werken is het een tabloid voor „conservatief denkende lezers”. De krant is expliciet pro-Brexit.

Onder Dacre lagen krant en site meermaals onder vuur. Twee jaar geleden richtte de kritiek zich expliciet op Dacre zelf. Ruim 50.000 Britten tekenden een petitie voor zijn ontslag. De krant werd beschuldigd van het verspreiden van leugens en creëren van een angstcultuur in berichtgeving over de Brexit.

Dacre was feitelijk ook hoofdredacteur van de website, al wees hij publiekelijk steeds op de manier waarop deze van de krant verschilde. Krant en site worden door gescheiden redacties gemaakt. Waar het papier de nadruk legt op conservatieve familiewaarden, bedoeld voor een Engels publiek, is de site er voor roddel over sterren, voor een internationaal publiek. Dacre wordt opgevolgd door Geordie Greig, hoofdredacteur van de Mail on Sunday.