België en Duitsland in VN-Veiligheidsraad

Vanaf 1 januari 2019 zullen de EU-landen samen met Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek en Indonesië twee jaar lang een plek innemen.

Van links naar rechts:de verkozen ambassadeurs voor de VN-Veiligheidsraad: Christoph Heusgen (Duitsland), Francisco Antonio Cortorreal (Dominicaanse Republiek), Jeremiah Nyamane Kingsley Mamabolo (Zuid-Afrika), Dian Triansyah Djani (Indonesië) en Marc Pecsteen (België).
Van links naar rechts:de verkozen ambassadeurs voor de VN-Veiligheidsraad: Christoph Heusgen (Duitsland), Francisco Antonio Cortorreal (Dominicaanse Republiek), Jeremiah Nyamane Kingsley Mamabolo (Zuid-Afrika), Dian Triansyah Djani (Indonesië) en Marc Pecsteen (België). Foto Don Emmert/AFP

België en Duitsland krijgen een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Vanaf 1 januari 2019 zullen de landen samen met Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek en Indonesië twee jaar lang een plek innemen in het hoogste orgaan van de VN.

Nederland zal zijn zetel met vier andere leden aan het einde van dit jaar moeten opgeven. Duitsland en België kregen respectievelijk 184 en 181 stemmen. In totaal waren er 190 landen bij de stemming aanwezig.

De Veiligheidsraad is het enige orgaan binnen de VN dat wettelijk bindende beslissingen kan nemen. Ook kan de raad sancties opleggen en besluiten tot militair ingrijpen.

Lees meer: VN-Veiligheidsraad Nederland jaar lang aan tafel met de grote jongens

In totaal bestaat de Veiligheidsraad uit tien tijdelijke leden en de vijf vaste leden Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die landen hebben ook het vetorecht. Naast Nederland zitten dit jaar Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea Koeweit, Peru en Polen in de Veiligheidsraad.