‘Amazon vernietigt in Duitsland op grote schaal retouren’

Koelkasten, matrassen en meubels: de online retailer dankt goederen af die retour worden gezonden. Ook als die nog bruikbaar zijn.

Parketten op de transportband naar een zeecontainer bij een distributiecentrum van Amazon in Koblenz, Duitsland,
Parketten op de transportband naar een zeecontainer bij een distributiecentrum van Amazon in Koblenz, Duitsland, Foto Martin Leissl/Bloomberg

Webwinkel Amazon vernietigt in Duitsland grote aantallen retour gezonden en nieuwe producten. Het Duitse programma Frontal 21 en het tijdschrift Wirtschaftswoche maakten dat vrijdag bekend, op basis van interne productlijsten van de online retailer.

Ook foto’s en verklaringen van medewerkers bewijzen dat allerlei soorten goederen, van koelkasten en wasmachines tot matrassen en meubels, worden afgevoerd uit de Duitse magazijnen om vernietigd te worden. In het televisieprogramma zeggen medewerkers dat ook functionerende en bruikbare goederen die door klanten zijn teruggestuurd, vernietigd worden.

Amazon is niet alleen een webwinkel, maar een conglomeraat met ook een eigen streamingdienst. Het techbedrijf dijt almaar uit.

Producten afdanken

Volgens de journalisten worden niet alleen producten die afkomstig zijn van Amazon zelf in de magazijnen vernietigd. De retailer neemt ook de afgedankte voorraad van andere bedrijven over. Er zouden dagelijks voor tienduizenden euro’s goederen worden vernield, volgens Amazon-medewerkers.

Amazon ontkent de vernietigingen niet, maar zegt zich in te zetten voor het minimaliseren van verspilling. Het bedrijf dat ieder geretourneerd product door “een rigoureus inspectieproces” gaat, waarna er meerdere programma’s zijn om het voorwerp een nieuwe bestemming te geven.

In Duitsland hebben de staatssecretaris van Milieu, Jochen Flasbarth, en natuurorganisaties verontwaardigd gereageerd op de onthullingen. Het internetbedrijf ontkent de vernietiging van retouren niet, maar zegt zich wel in te zetten voor verbetering van “processen om zo weinig mogelijk producten af ​​te danken”.

Een Britse journalist ging undercover in lageloonbanen en werkte in een magazijn van Amazon in het Verenigd Koninkrijk: werknemers hebben een nulurencontract en krijgen hun eigen arbeidsovereenkomst niet in bezit.