Wiebes: gaswinning kan eerder terug

Groningen

De gaswinning in Groningen kan mogelijk al eerder teruggeschroefd worden naar 12 miljard kubieke meter, het niveau dat het Staatstoezicht op de Mijnen heeft geadviseerd.

Dat heeft minister Erik Wiebes (Economische Zaken, VVD) laten weten aan de Tweede Kamer, die deze donderdag met de bewindsman zou debatteren over de gaswinning. Het oorspronkelijke doel was om dat niveau in oktober 2022 te behalen, maar de minister denkt dat een jaar of misschien zelfs twee eerder ook haalbaar is. De ombouw van de installaties van een aantal grootverbruikers ligt op schema, en ook de bouw van een extra stikstofinstallatie in Zuidbroek verloopt volgens plan. Bovendien is de vraag vanuit Duitsland afgenomen. Met die maatregelen is er minder gas uit Groningen nodig.

Als de maatregelen zo uitpakken als Wiebes in de brief zegt te hopen, zou de gaswinning in oktober 2022 zelfs naar een lager niveau kunnen dan 12 miljard kuub.

In een gemiddeld jaar zou er mogelijk nog maar behoefte aan 4 miljard kubieke meter, nog minder dan de hoeveelheid die Wiebes eind maart noemde. Bij de winning van 12 miljard kubieke meter gas per jaar zou de kans op aardbevingen minimaal zijn, adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen in 2013. Het kabinet ging uit van een productie van circa 20 miljard kuub bij het einde van de kabinetsperiode, in 2021.

Binnenland pagina 8