Verkiezingsfraude

Iraaks parlement stemt in met hertelling stemmen

Het parlement in Irak heeft woensdag ingestemd met het hertellen van de stemmen die zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen van 12 mei. Dinsdag werd bekend dat er op grote schaal is gefraudeerd. De hertelling zal worden uitgevoerd door de kiescommissie, die dit eerder nog weigerde. Het parlement heeft nu de leiding van de kiescommissie geschorst en vervangen door negen rechters. De partij van premier Haider Al-Abadi leek de verkiezingen te hebben verloren. De shi’itische, als anti-Amerikaans en anti-Iraans bekendstaande geestelijke Moqtada al-Sadr kwam als winnaar uit de bus. Wanneer de hertelling plaatsvindt, is nog niet bekend. Het is onduidelijk of ze invloed heeft op de uitslag van de verkiezingen. De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering lopen al. (AP)