Tom Dumoulin rijdt na de Giro ook de Tour, maar ‘vooral om te leren’

Ja, Tom Dumoulin start na zijn tweede plaats in de Giro ook in de Tour de France. Nee, verwacht van hem geen wonderen. De gele trui of het podium in Parijs? „Na een goede Giro focus ik me ook in de Tour op het klassement, maar zonder een specifiek resultaat in gedachten”, zegt de Limburgse wielrenner. „Dit is vooral bedoeld om te leren.”

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome geldt vooraf als favoriet, al is zijn deelname wegens een lopend dopingonderzoek omstreden. De Brit versloeg Dumoulin in de Giro met een spectaculaire aanval in de voorlaatste bergrit, en behaalde zo zijn derde eindzege op rij in een grote ronde. De Spaanse ploeg Movistar startte in de Giro zonder de toprenners Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa. Zij komen fris aan de start van de Tour, net als Vincenzo Nibali, Tourwinnaar van 2014.

De 105de editie van de Tour, die op 7 juli begint met een vlakke rit in de Vendée, lijkt op voorhand meer geschikt voor klimmers als Froome, Nibali en de Movistar-kopmannen dan voor tijdritspecialist Dumoulin. Tegenover zes bergritten staat één individuele tijdrit, een dag voor de slotrit in Parijs. Wel staat de derde dag een ploegentijdrit op het programma, een onderdeel waarop de Sunweb-ploeg van Dumoulin regerend wereldkampioen is.

Dekt Dumoulin (27) zich in of start hij echt om te leren? In 2015 zei hij hetzelfde voorafgaand aan de Vuelta, die hij toen op een haar na won. Ook voorafgaand aan zijn Girozege vorig jaar hield hij hoge verwachtingen af. Zijn beste eindklassering in de Tour is 33ste (2014). In 2016 won hij twee ritten.