Thuiskok

Tajine

Helaas gaat sterspeler Hakim Ziyech Ajax hoogstwaarschijnlijk deze zomer verlaten. Hij was omstreden onder veel supporters, maar ik ga hem missen. Hij laat het recept van zijn moeder voor tajine, een stoofgerecht in een traditionele Marokkaanse stoofpot, na.

Verwarm een klontje boter in de tajine (of pan met dikke bodem), op matig vuur. Snijd de knoflook fijn en voeg toe. Laat iets fruiten, maar niet verkleuren. Kruid de kippenpoten met zout en peper en leg ze in de tajine met hete boter en knoflook. Bak rondom bruin en schep in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid intussen de couscous volgens de verpakking. Zet het vuur onder de tajine uit en laat het braadvocht in de pan. Zet de ovenschaal met kippenpoten in de oven en bak deze in 40 minuten gaar. Snijd intussen de courgette en de winterpeen in plakjes. Verwijder de pitten en snijd de flespompoen in blokjes van 1 cm. Zet het vuur weer aan en laat de tajine warm worden. Voeg de gesneden groenten toe en bak het geheel met het deksel erop in 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de peterselie, de koriander en de ras el hanout toe en roer goed door. Voeg de doperwten en de pruimen toe. Haal de kippenpoten uit de oven, verdeel ze over de tajine. Haal de tajine van het vuur, schep de couscous in kommen. Garneer het gerecht met gesneden blaadjes verse munt.