Roeping Oudkerk: Amsterdam leiden

Eén burgemeesterskandidaat voor Amsterdam heeft zich publiekelijk gemeld – naar de overige 84 sollicitanten blijft het voorlopig gissen. Oud-huisarts, oud-Kamerlid, oud-wethouder en radiopresentator Rob Oudkerk (Amsterdam, 1955) publiceerde woensdag zijn sollicitatiebrief in Het Parool. De aanhef luidt: „Ondanks de uitdagende profielschets had ik me voorgenomen niet te solliciteren naar het burgemeesterschap van Amsterdam. De reden was simpel: angst. Angst voor afwijzing en voor hoon.”

Oudkerk refereert daarmee aan het feit dat hij in 2004 moest opstappen als wethouder in Amsterdam. Zijn eigen partij, de PvdA, dwong hem tot opstappen nadat bekend was geworden dat hij prostituees had bezocht op een door de gemeente ingerichte tippelzone – een plek waar veel verslaafde prostituees werkten.

In zijn brief gaat Oudkerk uitvoerig in op psychologische verklaringen voor zijn „prostitutiebezoek”, zoals hij het noemt. Hij zegt dat hij niet trouw was in die tijd en „verblind door macht”. Daarbij onderstreept hij dat hij heeft geleerd van zijn fout („Nu weet ik: een politieke functie gaat niet over macht, maar over dienstbaarheid”) en dat hij een innerlijke stem volgt: „Noem het een roeping om mijn geboortestad te dienen.”

Het is niet voor het eerst dat deze stem Oudkerk roept. Bij de vorige vacature, in 2010, toen uiteindelijk Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam zou worden, liet Oudkerk ook al publiekelijk weten dat hij erover dacht te solliciteren. Het leverde hem een optreden in De Wereld Draait Door op, waar gast Prem Radhakishun hem uitschold voor hoerenloper en presentator Matthijs van Nieuwkerk zei: „Dat gaat natuurlijk niet door.”