‘Potentieel onveilig’ Huawei kon bij Facebook-gegevens

Datamisbruik Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden Huawei-telefoons gebruikt kunnen worden voor spionage.

Volgens The New York Times deelde Facebook gebruikersgegevens met onder meer Huawei.
Volgens The New York Times deelde Facebook gebruikersgegevens met onder meer Huawei. Foto AFP

Facebook heeft ook de Chinese smartphonefabrikant Huawei toegang verleend tot persoonlijke gegevens van gebruikers. Het nieuws, woensdag naar buiten gebracht door The New York Times en inmiddels bevestigd door Facebook, leidt tot een nieuwe golf van kritiek op de manier waarop het Amerikaanse bedrijf omgaat met privacygevoelige data. Huawei wordt door de inlichtingendiensten in de VS gezien als een mogelijke bedreiging van de binnenlandse veiligheid omdat het bedrijf ingezet zou kunnen worden voor spionage.

Eerder deze week onthulde The New York Times dat Facebook overeenkomsten heeft afgesloten met zeker zestig smartphoneleveranciers. Onder die bedrijven zijn ook onder meer Apple, Blackberry en Samsung. Facebook zegt dat de gegevens voor de producenten toegankelijk waren om het leven van de gebruiker gemakkelijker te maken. De software stelde de smartphonebouwers in de gelegenheid om Facebook-functionaliteiten in de bouwen in de telefoons, bijvoorbeeld door de vriendenlijst toegankelijk te maken vanuit een centrale berichtenapp. Ook de Chinese bedrijven Lenovo, Oppo en TCL zouden via die weg toegang gehad hebben tot de data.

Dat ook Huawei toegang had tot de Facebook-gegevens ligt in de VS met name politiek gevoelig. De Republikeinse senator Marco Rubio twitterde woensdag: „Als Facebook Huawei speciale toegang heeft verleend tot sociale gegevens van Amerikanen hadden ze het die zo goed meteen aan de Chinese overheid kunnen geven.”

Inlichtingenchefs van onder meer CIA, FBI en NSA waarschuwden het Congres in februari dat de Chinese overheid invloed kan uitoefenen op Facebook. Die invloed zou aangewend kunnen worden om de toestellen in te zetten voor spionage of sabotage. Consumenten werd daarom ontraden een telefoon van Huawei of het eveneens Chinese ZTE aan te schaffen. Het Pentagon verbood de verkoop van de telefoons op militaire bases.

Niet in Nederland

Huawei is ook in Nederland actief, maar is hier niet in opspraak geraakt. Of de Amerikaanse geheime diensten ook de AIVD hebben gewaarschuwd voor de spionagedreiging wil de dienst niet zeggen. Wel benadrukt een woordvoerder dat een directe waarschuwing aan consumenten zoals in de VS door de Nederlandse inlichtingendiensten niet zou worden uitgegeven. De gespecialiseerde AIVD-afdeling Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, die zich met dit soort vraagstukken bezighoudt, adviseert alleen de overheid en vitale sectoren als energiebedrijven.

In mei meldde minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dat de overheid stopt met het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky. Een voorzorgsmaatregel, aldus de minister, om de kans op spionage en sabotage te verkleinen.