Petitie voor naaktfoto van 500 Australiërs op parkeergarage

De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick wil 500 Australiërs naakt portretteren op een parkeergarage in Melbourne. Supermarktketen Woolworths ziet dat niet zitten en vreest overlast.

In 2010 fotografeerde Spencer Tunick 5200 naakte mensen op de trappen van het Sydney Opera House. Tunick maakt sinds 1992 al op 95 plaatsen wereldwijd dergelijke foto’s.
In 2010 fotografeerde Spencer Tunick 5200 naakte mensen op de trappen van het Sydney Opera House. Tunick maakt sinds 1992 al op 95 plaatsen wereldwijd dergelijke foto’s. Foto Greg Wood/AFP

Met een online petitie hoopt de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick gedaan te krijgen dat hij alsnog 500 Australiërs naakt kan portretteren op het bovenste parkeerdek van een garage in Melbourne. De eigenaar van de garage, supermarktketen Woolworths, vreest dat klanten aanstoot zullen nemen aan de fotosessie.

Tunick (1967) is wereldberoemd geworden met zijn foto’s van grote groepen mensen die naakt poseren, in de natuur en op bijzondere locaties in grote steden. Zo fotografeerde hij 18.000 Mexicanen op het Plein van de Grondwet in Mexico-Stad en 5.200 Australiërs bij het Sydney Opera House. En ook in Nederland maakte hij diverse foto’s, onder meer van 800 Amsterdammers in een parkeergarage in de Marnixstraat.

Volgens een woordvoerder van Woolworths was de opname gepland voor het weekeinde, spitsuur voor de supermarkt. Tunick stelt dat de overlast minimaal zou zijn, omdat de sessie gepland stond voor zonsopgang, vóór de opening van de winkel. Voor de 500 benodigde figuranten voor zijn foto, hadden zich 10.000 vrijwilligers aangemeld.

De lokale winkeliersvereniging Chapel Street Precinct noemt de beslissing van Woolworths „preuts” en „belachelijk”. De fotograaf was volgens een woordvoerder van de vereniging van plan „om aan de wereld te laten zien hoe mooi onze stad is”.

Tunick liet in plaatselijke kranten weten dat in het verleden alleen „conservatieve regeringen en presidentiële paleizen” niet wilden meewerken aan zijn fotoprojecten.