Oezbeek veroordeeld tot levenslang voor aanslag Stockholm

Rakhmat Akilov reed in april 2017 in op een groep voetgangers in de Zweedse hoofdstad. Vijf mensen kwamen om het leven.

Een eerbetoon aan de overledenen van de aanslag in Stockholm.
Een eerbetoon aan de overledenen van de aanslag in Stockholm. Foto Jonathan Nackstrand/AFP

Rakhmat Akilov is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de aanslag die hij vorig jaar pleegde in Stockholm. Hij reed in april 2017 met een vrachtwagen in op een menigte en schepte hierbij meerdere voetgangers. Vijf mensen kwamen om het leven, veertien raakten gewond.

Volgens de rechtbank is Akilov onder meer schuldig aan een terroristisch misdrijf, vijf moorden en 119 pogingen tot moord. Met zijn acties heeft hij de publieke veiligheid in Zweden bovendien geschaad. De rechtbank noemde de Oezbeek “meedogenloos”. Ook zou hij “onuitputtelijk leed” hebben veroorzaakt. Akilov moet meer dan honderd slachtoffers een schadevergoeding betalen en is nooit meer welkom op Zweeds grondgebied.

Volgens een woordvoerder van de Zweedse rechtbank zal hij de eerste 25 jaar van zijn celstraf in een Zweedse gevangenis doorbrengen. Hierna wordt hij gedeporteerd naar zijn thuisland Oezbekistan.

Bij verschillende aanslagen werden busjes en vrachtwagens ingezet. Waarom het voertuig als terreurwapen oprukt.

IS-sympathisant

De veroordeling komt overeen met de eis van de Zweedse justitie. Openbaar aanklager Hans Ihram zei eerder dat Akilov, die sympathiseert met Islamitische Staat, “een veiligheidsrisico vormt voor de samenleving zolang hij deze ideologie blijft aanhangen”.

De 40-jarige Akilov reed op 7 april 2017 met een gestolen vrachtwagen een drukke winkelstraat in Stockholm in. Tijdens de rit, die slechts veertig seconden duurde, vermoordde hij vijf mensen en bracht hij tientallen mensen in gevaar. Hierna reed hij met de vrachtwagen tegen een warenhuis aan en probeerde hij een zelfgemaakte bom tot ontploffing te brengen. Dit lukte niet, waarna hij vluchtte.

Akilov is de enige verdachte van de terroristische aanslag. Tijdens zijn proces bekende hij zijn daden. Hij zei onder meer dat hij Zweden wilde straffen omdat ze deel uitmaken van de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ten tijde van de aanslag werd hij al gezocht, hij verbleef illegaal in het land nadat zijn asielaanvraag was afgewezen.