Stephens treft Halep in finale Roland Garros

Eerder op de dag verzekerde Nadal en Del Potro een plek in de halve finale.

Sloane Stephens en Madison Keys omhelsden elkaar na de wedstrijd op de twaalfde dag van Roland Garros.
Sloane Stephens en Madison Keys omhelsden elkaar na de wedstrijd op de twaalfde dag van Roland Garros. Foto Eric Feferberg /AFP

De Amerikaanse Sloane Stephens heeft voor het eerst in haar tennisloopbaan de finale van Roland Garros gehaald. Donderdag versloeg ze landgenoot Madison Keys in de halve finale met 6-4 6-4. Stephans zal zaterdag spelen tegen de nummer één op de wereldranglijst: Simona Halep. De Roemeense tennisser bemachtigde haar plek in de finale door met 6-1 6-4 te winnen van Garbiñe Muguruza.

Tijdens haar service won Stephens redelijk gemakkelijk van landgenoot en vriendin Keys. In de eerste set plaatste ze al vroeg een break die ze behield. De tweede set verliep op soortgelijke manier, Stephen sloeg snel toe op de service van Keys. Toen het einde in zicht leek beleefde Keys kort een opleving en won twee games achter elkaar tot 5-4, maar Stephans serveerde de wedstrijd uit.

Stephens en Halep hebben zeven keer eerder tegen elkaar gespeeld. De twee keer dat ze op gravel speelden versloeg Halep de 25-jarige Amerikaanse. De eerste twee keer op hardcourt won Stephens wel, maar de laatste drie keer niet.

Favoriet Nadal wint met weinig moeite van Schwartzman

Eerder op de dag bereikte Rafael Nadal overtuigend de halve finales van Roland Garros. De Spaanse tennisser verloor woensdag nog een set tegen Diego Schwartzman waarna de partij in de tweede set werd onderbroken vanwege regen. Donderdag had de grote favoriet voor de eindzege weinig moeite meer met de Argentijn: 4-6, 6-3, 6-2, 6-2. In de halve finale treft hij Argentijn Juan Martin del Potro, die later op de dag Kroaat Martin Cilic uit het toernooi speelde.

Het duel ging verder bij stand van 5-3 in het voordeel van Nadal. Hij serveerde de set uit en won in de derde set op de service van Schwartzman gelijk de eerste game. De 25-jarige Argentijn leverde later opnieuw zijn service in en kreeg op 5-2 vier kansen om terug te breken, maar het lukte hem niet om weer in de wedstrijd te komen.

Met veel aanmoedigingen van het publiek op Court Philippe-Chatrier probeerde de nummer twaalf van de wereld het Nadal nog moeilijk te maken. De tienvoudig winnaar van het toernooi in Parijs leek niet onder de indruk. In de vierde set pakte Nadal weer een vroege break voorsprong en won eenvoudig zijn eigen servicegames.

Nadal versus Del Potro

De 29-jarige Argentijn Del Potro was donderdagmiddag in vier sets te sterk voor Kroaat Marin Cilic 7-6 (5) 5-7 6-3 7-5. Ook dit was een voortzetting van de kwartfinale die de twee woensdag speelden maar moesten staken vanwege de regen. Ze zetten de wedstrijd donderdag voort met een gelijke stand 6-6 (5-5). Een keer eerder haalde de Argentijn de halve finales van Roland Garros: in 2009 speelde Roger Federer hem eruit, die dat jaar het grandslamtoernooi won.

Het is de vijftiende keer dat Nadal en Del Potro elkaar treffen. De Spanjaard staat in onderlinge ontmoetingen voor met negen tegen vijf. In de andere halve finale speelt de Italiaanse verrassing Marco Cecchinato tegen de finalist van vorig jaar, Dominic Thiem.

Correctie (7-6-2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Federer in 2009 grand slam Roland Garros won. Bedoeld werd dat hij grandslamtoernooi Roland Garros won. Ook ontbrak Juan aan de naam van Juan Martin del Potro.