Koninklijke familie naar uitvaart zus Maxima

Inés Zorreguieta, die woensdag overleed, was de peetmoeder van prinses Ariane. De koninklijke familie gaat dit weekend naar Argentinië voor de uitvaart.

Inés Zorreguieta tijdens de doop van prinses Ariane in 2007.
Inés Zorreguieta tijdens de doop van prinses Ariane in 2007. Foto Robin Utrecht/ANP

Het koninklijk gezin gaat dit weekend naar Argentinië om de uitvaart van Inés Zorreguieta bij te wonen, de zus van koningin Máxima. Zij overleed woensdag in de Argentijnse stad Buenos Aires. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt de gelegenheid plaats in besloten kring.

Inés Zorreguieta was een van de getuigen bij de doop van prinses Ariane, de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Haar vierde naam is ook Inés.

De RVD meldde dat er “vermoedelijk” sprake was van zelfmoord. De dood van Inés komt nog geen jaar na het overlijden van haar vader, Jorge. Hij leed aan kanker en stierf in augustus op 89-jarige leeftijd.

Máxima is zeer geschokt en verdrietig over het nieuws, laat de RVD weten. De koningin zou donderdagavond aanwezig zijn bij de opening van het Holland Festival in Amsterdam. Dat heeft ze afgezegd. Ook haar andere verplichtingen op donderdag en vrijdag zijn geannuleerd. Koning Willem-Alexander brengt volgende week een staatsbezoek aan Estland, Letland en Litouwen, maar daar is koningin Máxima niet bij, zegt de RVD.

In 2016 raakte Inés Zorreguieta in opspraak toen ze een baan kreeg bij de Argentijnse regering waarvoor ze, ook volgens de officiële bekendmaking, normaal gesproken met haar werkervaring niet in aanmerking was gekomen. Voor haar werd “uitzonderlijke toestemming” verleend. De RVD bracht daarop naar buiten dat koningin Máxima met die benoeming niets te maken had.