Leegloop tegengaan

Meerderheid van de Tweede Kamer vindt: een wijntje bij de kapper kan best

Een wijntje bij de kapper.
Een wijntje bij de kapper. Foto iStock

De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een „beleving” te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt.

Het „gemengd kleinhandelsbedrijf” dat het licht ziet als de initiatiefwet het haalt, is wel aan allerlei regels gebonden. Zo mag de omzet uit de nevenactiviteiten nooit groter worden dan die uit de oorspronkelijke nering.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50Plus en Denk lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij.

Als de wet van Ziengs het haalt, lijken ook benzinestations weer alcohol te mogen verkopen. Dat is juist verboden om te voorkomen dat mensen met een slok op achter het stuur kruipen. (ANP)