In beeld

Het verlaten vissersdorpje Houtouwan

In het Chinese vissersdorp Houtouwan wonen nog maar vijf mensen. Toen de bewoners begin jaren '90 naar de steden vertrokken nam de natuur het verlaten dorpje weer terug. De gevels zijn begroeid met klimop en in de huizen is nog te zien wat de bewoners achterlieten. Het levert een bijna apocalyptisch beeld op. Dagelijks maken honderden toeristen de tocht naar dit sprookjesachtige dorp op een eiland in de Oost-Chinese Zee.
Eén van de vijf bewoners op de trappen van het heuvelachtige spookstadje Houtouwan. De huizen in het verlaten dorpje zijn groen van de klimop. Houtouwan ligt op de Shengsi eilanden in het oosten van China, negentig kilometer voor de kust van Shanghai.
Foto Johannes Eisele/AFP
Houtouwan was een levendig vissersdorp, maar sinds de jaren '90 zijn bijna alle bewoners vertrokken. De 60-jarige inwoner Lin Fazhen en zijn buurman leven tegenwoordig net als de andere drie bewoners van het toerisme. Het spookachtige dorpje met een prachtige omgeving is een populaire bestemming voor wandeltochten.
Foto Fu Ting/AP
Op deze met een drone gemaakte foto zie je Houtouwan van bovenaf. Ooit woonden er drieduizend mensen in het Chinese vissersdorp. Sinds 1990 zijn bijna alle inwoners weggetrokken, op zoek naar een betere toekomst.
Foto Sam McNeil/AP
Toeristen op het strand van Houtouwan.
Foto Johannes Eisele/AFP
Bijna alle huizen in Houtouwan zijn volledig begroeid met klimop en andere vegetatie. In sommige huizen staat nog meubilair en andere bezittingen van de oude bewoners.
Johannes Eisele/AFP
Bewoner Lin Fazhen zit voor zijn huis.
Foto Sam McNeil/AP
De begroeiing van Houtouwan neemt met de jaren toe.
Foto Johannes Eisele/AFP
Toeristen volgen de bewegwijzering.
Foto Sam McNeil/AP
Het verlaten dorp levert prachtige beelden op, doen denken aan apocalyptische films.
Foto Sam McNeil/AP
Honden houden de weinige bewoners van Houtouwan gezelschap.
Foto Fu Ting/AP