Enquête

Eenderde van medici maakt seksueel wangedrag mee

Eenderde van de artsen en studenten geneeskunde heeft op het werk weleens een #MeToo-situatie meegemaakt. Dat blijkt uit een enquête onder 3.098 artsen en 440 studenten geneeskunde van artsenblad Medisch Contact. Bijna 30 procent gaf aan weleens een „seksueel grensoverschrijdende situatie” te hebben meegemaakt.

De meeste meldingen komen van co-assistenten. Meestal zijn vrouwen het slachtoffer en vaak betreft het grapjes of opmerkingen. Het gaat steeds vaker om afbeeldingen en teksten die via sociale media en e-mail worden verspreid. Meestal staan de daders hoger in de hiërarchie dan het slachtoffer. Sommigen melden ook grensoverschrijdende relaties of gedwongen seks. 60 procent meldt (ook) ongewenste aanrakingen.

Overigens blijkt dat de medici meestal niets doen of zeggen als ze zo’n situatie meemaken. Minder dan 10 procent van de respondenten die iets meemaakten, deed iets en meldde het bijvoorbeeld bij een leidinggevende.

Artsenfederatie KNMG vindt seksueel overschrijdend gedrag „absoluut ontoelaatbaar”. Voorzitter René Héman: „Het mag niet, het kan nergens en in geen enkele vorm.” Binnenkort worden de gedragsregels van de KNMG verder uitgewerkt. (ANP)