Eerste Over Hoop Prijs voor Sociëteit Sexyland in Amsterdam-Noord

Cultuurprijs Een nieuwe prijs voor wie echt iets op grensvlak cultuur en maatschappij overhoop haalt, 25.000 euro groot, is inititatief van Christiaan Braun, bekend van Museum Overholland.

De eerste Over Hoop prijs gaat naar Sociëteit Sexyland in Amsterdam-Noord, een clubhuis met elke dag een andere eigenaar.
De eerste Over Hoop prijs gaat naar Sociëteit Sexyland in Amsterdam-Noord, een clubhuis met elke dag een andere eigenaar. Tammy van Nerum

De eerste Over Hoop Prijs, een trofee en een geldbedrag van 25.000 euro, is gewonnen door Sociëteit Sexyland in Amsterdam- Noord.

De Over Hoop Prijs is een jaarlijkse prijs bestemd voor een persoon of organisatie die in het voorgaande jaar in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij. De prijs is in het leven geroepen door de Stichting Over Holland, opgericht door Christiaan Braun, de oud-ondernemer die jaren het Museum Overholland dreef op het Museumplein in Amsterdam.

Sociëteit Sexyland is een nieuwe club die in 2017 elke dag, 365 dagen lang, een andere eigenaar kende, namelijk telkens één van de 365 leden die zich vooraf hadden aangemeld. Volgens het juryrapport boden boden de initiatiefnemers, de kunstenaars Arthur van Beek en Aukje Dekker, met hun sociëteit op de NDSM-werf „een vrijplaats, midden in een gebied dat door gentrificatie zijn vrije karakter juist dreigt te verliezen”.

‘Niet-dogmatisch karakter’

De jury waardeerde vooral het niet-dogmatische karakter van de sociëteit. Zo kon zowel het Amsterdam Dance Event, de Mobiele Omroep Bijlmer Vinger.nl, als het fotomuseum FOAM eigenaar zijn. Maar ook een bewoner die de verjaardag van zijn buurvrouw vierde. Volgens het jury-rapport toonde de wilde variëteit aan invullingen „de behoefte aan zo’n plek, waarvoor in het steeds meer gereguleerde Amsterdam weinig ruimte is”.

Het beginsel om elke dag een ander de sleutel van de sociëteit te geven is volgens de jury zowel eenvoudig als genereus, en „getuigt van groot vertrouwen in de medestadsbewoners en hun ideeën”.’

De jury – bestaande uit Christiaan Braun (voorzitter), Irma Boom, Sacha Bronwasser, John Körmeling, Rixt Hulshoff Pol en Jacqueline Schaap – ontving 225 voordrachten, waarvan er acht werden genomineerd.