Brieven

Brieven

Het ministerie van Defensie bekent eindelijk schuld in de chroom-6-affaire, en komt met een vergoeding van maximaal 44.000 euro voor geschat 45 medewerkers. Dat is minder dan 2 miljoen euro in totaal.

Voor 1,5 miljoen is het bootje van Beatrix (de Groene Draeck) door de marine opgeknapt, al had ook dat nooit bekend mogen worden (de Volkskrant, 1/3/2016). Voor 1,4 miljard euro wordt de dividendbelasting weggegeven. Dit om de ‘royale’ schuldbekentenis van het ministerie even in perspectief te plaatsen.

Het RIVM kon geen causaal verband aanwijzen tussen chroom-6 en sommige vormen van kanker. Daarom werden die ziektes uitgesloten van vergoeding. Maar het RIVM kan ook niet onomstotelijk aantonen dat er geen verband is. Het weet het gewoon niet.

De achterlichtjes van de JSF-vliegtuigen moeten natuurlijk ook betaald worden, dus laten we vooral beknibbelen waar het kan. Zo kleinzielig.

Het zou de overheid sieren wat ruimhartiger te zijn in situaties als deze.