Brieven

Brieven 7/6/2018

Verengelsing

Waarom geen Duits?

Bij de discussie over de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs wordt vaak het belang van het Engels in het internationale bedrijfsleven onderstreept. Consequent wordt hierbij voorbijgegaan aan het feit dat het bedrijfsleven in onze grootste handelspartner Duitsland (meer dan 200 miljard euro) slechts mondjesmaat Engels hanteert.

Als Duits sprekende buitenlander heeft men daar altijd een streepje voor. Op grond hiervan zou dus net zo goed geargumenteerd kunnen worden dat het hoger onderwijs (en niet alleen economie, rechten en bedrijfskunde) het onderwijs in het Duits zou moeten verzorgen.

Peugeot in Iran

Meest verkochte auto’s

In NRC staat dat Peugeot zijn activiteiten in Iran wil staken (Fabrikant van Citroën en Peugeot begint aftocht uit Iran, 5/6).

Het bedrijf was na het sluiten van het internationale atoomakkoord een alliantie aangegaan met een Iraanse autobouwer.

U schrijft dat de verkoopcijfers tot nu toe nog bescheiden zijn. Hierbij kan worden opgemerkt dat Peugeot al langer geleden zo’n samenwerking had. Oudere modellen van Peugeot worden nog steeds in licentie gemaakt. Sterker nog, wie weleens in Iran is geweest heeft gezien dat, op een oud model van Kia na, die Peugeots – de 207 en de 405, bij ons al lang niet meer verkrijgbaar – de meest verkochte auto’s in Iran zijn. Vermoedelijk was het de bedoeling om die oudere modellen te vervangen door nieuwere.

Omdat Peugeot niet is vertegenwoordigd op de Amerikaanse markt, ben ik benieuwd waarom Peugeot bang is voor Amerikaanse sancties.