Recensie

Recensie Muziek

Worms toont aan: Chopin blijft de wereld verrijken

Frédéric Chopin (1810-1849) leefde nog geen veertig jaar, maar zijn invloed als muzikaal vernieuwer laat zich tot vandaag voelen in alle genres. Dat blijkt op het album Inspired by Chopin van de Nederlandse pianist Marcel Worms. Hij rijgt Chopin-hommages van vijftien componisten aan elkaar. Die komen uit alle tijden en windstreken: van Chopins Duitse ‘ontdekker’ Robert Schumann tot de eigentijdse Curaçaoënaar Wim Statius Muller.

Naarmate de stukken moderner worden, komt Worms beter in zijn element, zoals in Federico Mompou – vernoemd naar Chopin – en de jazzy eerbewijzen van meer obscure namen als Flynn, Grünberg en Doucet. Hierin onderscheiden zijn dwarse muzikaliteit en stilistische vrijheidsdrang zich scherper van anderen dan in vertolkingen van Schumann of Tsjaikovski. Chopin mag dan al tijden dood zijn, Worms toont aan dat het Poolse genie ook postuum de wereld van de muziek nog blijft verrijken.