Vulkaan Guatemala opnieuw uitgebarsten

Sinds de eerste uitbarsting zondagnacht zijn er 75 doden gevallen. Bijna tweehonderd mensen worden vermist.

Conred-medewerkers de kist van een collega die eerder deze week omkwam.
Conred-medewerkers de kist van een collega die eerder deze week omkwam. Foto Jose Cabezas/Reuters

De vulkaan Fuego in Guatemala is dinsdagavond lokale tijd opnieuw uitgebarsten, meldt hulporganisatie Conred. De berg stootte aswolken en rook vijf kilometer de lucht in. Het vulkanische materiaal, dat tot vierhonderd graden warm is, verspreidt zich in noordwestelijke richting. Opnieuw zijn er duizenden mensen gevlucht.

Het is niet duidelijk of de nieuwe uitbarsting slachtoffers heeft gemaakt. Het dodental na de uitbarsting van zondagnacht staat op 75. Nog maar 23 lichamen zijn geïdentificeerd, de meeste lichamen zijn onherkenbaar verminkt. Zeker 192 mensen zijn vermist, meer dan drieduizend hebben hun huis verlaten.

Bij een eerdere uitbarsting van de ‘vulkaan van vuur’ kwamen er lavastromen tot acht kilometer van de vulkaan. Bekijk hier de beelden.

Dinsdagmiddag kwamen er al berichten naar buiten over verhoogde vulkanische activiteit bij de Volcán de Fuego. Rond half acht ‘s avonds lokale tijd barstte de vulkaan opnieuw uit. De noodhulporganisatie vraagt om op oplettendheid, omdat de “explosieve activiteit” nog niet is afgenomen. Een nieuwe uitbarsting is daarom niet uitgesloten.

De uitbarsting van dinsdag was de dodelijkste vulkaanuitbarsting in Guatemala in jaren. Omdat de vulkaan vaker pruttelt, waren inwoners in de regio niet bedacht op een grote uitbarsting. Hierdoor hebben velen het gebied te laat verlaten.