Tweede Kamer

Arib pleit voor 151ste Kamerzetel voor neutrale Kamervoorzitter

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) is voor een uitbreiding van het aantal Tweede Kamerzetels naar 151. De extra zetel is voor de voorzitter, die niet langer deel zou uitmaken van een fractie en niet meer meestemt. Dat blijkt uit uitspraken van Arib in het boek Boven de partijen van Elsevier-journalist Gerry van der List dat woensdag verschijnt. Volgens Arib is het voor een kleine fractie lastig een voorzitter te leveren: „De PvdA kan mij moeilijk missen. Bovendien begrijpen veel mensen niet waarom ik, als voorzitter die boven de partijen moet staan, gewoon meedoe met stemmingen.” Arib stoft een voorstel uit 2003 af van toenmalig Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP). Dat voorstel heeft het niet gehaald. Voor de toevoeging van een extra zetel is een grondwetswijziging nodig. (NRC)