Toch geen unanieme steun uit Kamer voor actie van kabinet tegen Rusland

MH17

Het kabinet heeft toch niet de unanieme steun van de Tweede Kamer gekregen voor het aansprakelijk stellen van Rusland voor het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. PVV en Forum voor Democratie hebben dinsdag tegen een motie gestemd waarin de opstelling van de Russische Federatie wordt betreurd en het aansprakelijk stellen van Rusland steun krijgt.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige week steunden PVV en Forum nog wel de stap van het kabinet om Rusland medeverantwoordelijk te houden. Maar zij bleken het niet eens met de door negen andere partijen ondertekende motie van het Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) waarin staat dat „onomstotelijk” is vastgesteld dat de MH17 met een Boek-raket van de Russische krijgsmacht is neergehaald. Volgens beide partijen is dat oordeel aan de rechter en niet aan de Tweede Kamer.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) toonde zich vorige week nog ingenomen met de unanieme steun die zich leek af te tekenen voor het besluit van het kabinet. PVV-leider Geert Wilders zei dinsdag dat nog niet bewezen is dat de Boek-raket ook daadwerkelijk door Russen is afgevuurd.

Het kabinet stelt Oekraïne vooralsnog niet aansprakelijk voor de ramp met het vliegtuig. CDA, PVV, SP en Forum hadden het kabinet gevraagd dit te onderzoeken. Zij verwijten Oekraïne het luchtruim boven het oorlogsgebied in het oosten niet te hebben gesloten terwijl bekend was dat een Boek-raket vanuit Rusland onderweg was.