Telecom

Telefoontje naar ander EU-land: maximaal 19 cent per minuut

Een telefoontje naar een ander EU-land mag niet meer dan 19 cent per minuut kosten. Dat zijn de EU-lidstaten woensdag overeengekomen in een voorlopig akkoord. Na het afschaffen van roaming in 2017 hoeven EU-burgers niet meer extra te betalen voor netwerken in het buitenland, maar bellen naar het buitenland is nog relatief duur. Nederland mag van de EU concurrentie op de kabel afdwingen. Kabelaar VodafoneZiggo en KPN houden elkaar nu in balans, waardoor de prijzen stijgen. Ook stelt de EU dat licenties voor 5G-frequenties minimaal twintig jaar moeten gelden. Dan kunnen netwerken hun investeringen in de technologie beter terugverdienen. Een heikel punt blijft de Nederlandse 3,5 GHz-frequentie. Die is nodig voor 5G maar wordt gebruikt door een afluisterstation in Burum. (NRC)