Recensie

Recensie

Sacrale hymnes en rave-euforie in het dna

De Nepalees-Zwitserse Aïsha Devi maakt avantgarde computermuziek vol galmende toonzuilen, ontregelde mokerslagbassen, rave-euforie en snerpende zaagtandsynths. Ze past in het rijtje Evian Christ, Björk, Arca. Maar net als Arca onderscheidt Devi zich door haar belangrijkste instrument: de menselijke stem. De getrainde sopraan ging mediteren en haar Nepalese roots opzoeken, vandaar de titel: DNA Feelings. Soms levert dat bijna sacrale hymnes op waarin ze prachtig transcendent zingt, zoals ‘DNA’, ‘Hyperlands’ en ‘Time is the Illusion of Solidity’. Devi lijkt het onderbewuste aan te willen spreken. Ze zingt niet meer dan flarden, prachtig hoog, of commandeert levenswijsheden met blikkerige futuristische voice-over stem. Easy listening is het niet altijd, wel prikkelend en meeslepend. ‘Trust your feelings’, beveelt ze de zacht zuchtende rietfluiten op ‘Hyperlands’ en dat is misschien wel de essentie van dit wonderschone album.