Roland Garros

Toernooiverrassing Cecchinato verslaat ook Djokovic, treft Thiem in halve finale

Marco Cecchinato.Foto Benoit Tessier/Reuters
Marco Cecchinato.Foto Benoit Tessier/Reuters

Marco Cecchinato was tot deze editie van Roland Garros eigenlijk vooral bekend als de Italiaanse tennisser die in 2016 anderhalf jaar geschorst werd voor matchfixing, een besluit dat na hoger beroep werd teruggedraaid. Nooit kwam hij voorbij de eerste ronde op een grand slam. Nu moest in de kwartfinale in Parijs ook Novak Djokovic, helemaal de oude of niet, het afleggen: 6-3, 7-6, 1-6, 7-6.

Eerder versloeg Cecchinato, de huidige nummer 72 van de wereld, al de Belg David Goffin (nummer negen van de wereld) en de Spanjaard Pablo Carreño Busta (nummer elf).

Cecchinato is de absolute sensatie van Roland Garros. Negentien jaar geleden stond er voor het laatst een speler die zo laag op de wereldranglijst staat als hij in de halve finale van het grandslamtoernooi.

Hoe verrassend Cecchinato ook is, hij kwam naar Parijs na een goed gravelseizoen. Hij won in april zijn eerste ATP-titel, op het gravel van Boedapest.

Cecchinato speelt in de halve finale tegen de Oostenrijker Dominic Thiem, de nummer acht van de wereld. Thiem versloeg een verzwakte Alexander Zverev, de Duitse nummer drie van de wereld: 6-4, 6-2 en 6-1. Zverev speelde in zijn eerste drie rondes vijfsetters. In de tweede set tegen Thiem kreeg hij last van zijn hamstring.

Dinsdag werd ook de eerste halve finale bij de vrouwen bekend. Dat wordt een Amerikaanse aangelegenheid. Madison Keys en Sloane Stephens treffen elkaar in een herhaling van de US Open-finale van vorig jaar. Toen won Stephens haar eerste grandslamtitel.

Keys, de nummer dertien van de wereld, versloeg in Parijs in twee sets de ongeplaatste Kazachse Joelia Poetintseva: 7-6, 6-4. Stephens, tiende van de wereld, had het gemakkelijker tegen de Russische Daria Kasatkina: 6-3, 6-1. (NRC)