Ondanks nieuw EU-akkoord wordt internet duurder

KPN en VodafoneZiggo domineren samen de Nederlandse internetmarkt. Een nieuw EU-akkoord schept ruimte voor de nodige extra concurrentie, via de kabel.

Scyther5

Over een paar weken verhogen KPN en VodafoneZiggo tegelijk de tarieven van hun vaste internetpakketten, met respectievelijk 2,50 en 2 euro.

Als consument is het moeilijk ontsnappen aan de prijsverhogingen van twee marktleiders. Maar een nieuw EU-akkoord belooft een einde te maken aan het duopolie van KPN (3,5 miljoen vaste internet- en tv-klanten) en VodafoneZiggo (3,9 miljoen kabelabonnees).

Europa krijgt nieuwe telecomregels, dat kwamen de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement woensdag overeen. Een onderdeel van het akkoord is dat Nederland van de EU concurrentie op de kabel mag afdwingen.

De Autoriteit Consument en Markt maakte in februari al bekend dat het kleinere telecomaanbieders toegang wil bieden tot het kabelnetwerk van VodafoneZiggo.

Momenteel verhuurt alleen KPN (door de wet gedwongen) zijn koper- en glasnetwerk aan concurrenten.

Blij

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) laat in een reactie weten blij te zijn met deze Nederlandse toevoeging op het Europese akkoord: „Consumenten hebben straks meer te kiezen, omdat onze vaste netwerken voor andere aanbieders kunnen worden opengesteld.”

Als er meer concurrentie is, bijvoorbeeld via de kabel, zullen consumenten makkelijker kunnen overstappen naar een andere aanbieder.

Het openstellen van de kabel is een oude wens, want VodafoneZiggo en KPN houden elkaar nu enigszins in balans. De huidige verdeling van de markt stelt ze in staat tegelijk de prijzen te verhogen.

De prijzen van Ziggo gaan per 1 juli met 2 euro omhoog. KPN verhoogt de prijzen van de internetpakketten met 2,50 euro. Zo compenseren de providers de omzetdaling op hun mobiele netwerken.

Ziggo zegt op zijn site dat het „steeds hogere kosten voor het netwerk” moet compenseren omdat „de vraag naar sneller internet elke dag toeneemt”. Ook de tarieven voor vaste telefonie gaan bij Ziggo omhoog.

KPN geeft als verklaring voor de prijsstijging’: „Zo kunnen wij blijven investeren in onze producten en dienstverlening.”

Lees ook: Toezichthouder ACM waarschuwde onlangs ook voor de duopolie van KPN en VodafoneZiggo

Op de voet gevolgd

Telfort en XS4all, die allebei gebruik maken van KPN’s infrastructuur, verhogen de prijzen ook, Tele2 en Online.nl doen hetzelfde. Online.nl verhoogde de prijzen twee keer in 2017, maar nog niet in 2018.

Els Werkman van prijsvergelijker Bellen.com vindt de markt niet echt open: „Wat belminuten betreft volgen de partijen elkaar op de voet. Bij de tv-pakketten zit er wat meer verschil in het aanbod, maar wordt de beweging van de marktleiders uiteindelijk gevolgd.”

Werkman denkt dat het openstellen van de kabel de concurrentie stimuleert: „In 2010 was de kabel eventjes open en bood Tele2 analoge tv-zenders aan voor 5 euro.”

Wat de kabel volgens Werkman aantrekkelijk maakt, is dat de geboden snelheid maximaal 10 procent mag afwijken ten opzichte van de geadverteerde snelheid. Het kopernetwerk heeft op grotere afstand van de wijkcentrale nog last van snelheidsverlies en glasvezel is nog lang niet overal beschikbaar.

Zowel KPN als VodafoneZiggo staan niet te springen om het openstellen van de kabel. De twee grootste netwerkaanbieders vinden dat de markt veranderd is nu vaste en mobiele netwerken als één pakket worden verkocht.

Toegevoegd op 8 juni: Online.nl verhoogde de prijzen twee keer in 2017, maar nog niet in 2018.