Miss America hoeft niet meer in badpak

#MeToo De badpakwedstrijd van de Miss America-verkiezing lag jaren onder vuur. De nieuwe vrouwelijke directeur schrapt het onderdeel nu.

Miss America-kandidaten in New York in 1963.
Miss America-kandidaten in New York in 1963. Foto Library of Congress

In een poging zich aan te passen aan de nieuwe mores van het #MeToo-tijdperk heeft de organisatie van de Miss America-verkiezing besloten de badpakcompetitie uit de wedstrijd te schrappen. „We gaan jullie niet beoordelen op jullie uiterlijk”, verklaarde Gretchen Carlson, voorzitter van de organisatie dinsdag in tv-show Good Morning America.

Carlson speelde zelf een vooraanstaande rol in de strijd voor vrouwenrechten op de werkplek door in 2016 een rechtszaak wegens seksuele intimidatie aan te spannen tegen de directeur van Fox News, Roger Ailes. Carlson was presentator bij Fox.

De nadruk van de Miss Verkiezing moet nu veel meer komen te liggen op de talenten, intelligentie en ideeën van de deelnemers. „We veranderen het in deze culturele revolutie”, zei Carlson over de wedstrijd. Ze werd zelf in 1989 gekroond tot Miss America.

Carlson werd begin dit jaar voorzitter van de organisatie en heeft sindsdien verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo zijn er veel vrouwen in hoge functies benoemd. De vorige directeur van de organisatie, Sam Haskell, raakte eind vorig jaar in opspraak toen uit e-mails bleek dat hij zich laatdunkend en vrouwvijandig had uitgelaten over vrouwen die de wedstrijd hadden gewonnen.

In plaats van de badpakcompetitie moet een deelnemer in gesprek met de jury „waarbij ze haar prestaties en levensdoelen toelicht, en uitlegt hoe ze haar talenten, passies en ambities wil gebruiken voor haar werk als Miss America”, aldus de organisatie. Ook krijgen deelnemers tijdens de avondjurkcompetitie „de vrijheid om te dragen wat ze maar willen”, zei Carlson.

De eerste verkiezing vond plaats in 1921 in Atlantic City. De badpakcompetitie, waarbij deelnemers op hoge hakken paradeerden, lag al langer onder vuur.